Заподозреният за спирането на софийското метро бивш депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов беше освободен малко след 1.00 ч. тази нощ. Той беше задържан заради съмнения, произтичащи от видеозаписи от камерите на метростанция "Софийски университет", съобщиха по-рано от СДВР.

Спасов престоя в ареста на Първо РПУ повече от 6 часа, а протестиращи останаха пред сградата на районното в негова подкрепа до освобождаването му, блокирайки движението по бул. "Шипченски проход". Пред "Хоризонт" Минчо Спасов обяви, че са му повдигнати обвинения за хулиганство.

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Той и още двама спряха тока в метростанцията на Софийския университет

"Не е ясно какви са хулиганските действия. Моите адвокати констатираха редица процесуални нарушения, например поемните лица, които бяха докарани, бяха без лични карти. Всичко това е отразено. Поискахме те да бъдат установени. Въпреки нашата съпротива бяха извършени процесуално следствени действия по освидетелстване в тъмната част на денонощието, без това да е нужно от някаква степен на извънредност.

В нашите правомощия са да обжалваме тези неправомерни действия. В първоначалната заповед за моето задържане беше посочен чл. 325 без алинея, без фактически основания. Това нещо сме го посочили в жалбата. Моите адвокати подадоха незабавно жалба."

Съмненията за участие на Минчо Спасов в инцидента произтичат от видеозаписи от камерите в метростанцията "Софийски университет". Около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 часа движението на влаковете беше спряно от протестиращите.

С Минчо Спасов е бил задържан и още един мъж, чиято самоличност все още не е уточнена. Николай Станчев, главен разследващ полицай в СДВР:

"Две лица, отговарящи на външния вид на тези, които спират електрозахранването на метрото са задържани и са доведени в РУ. Към момента тяхната съпричастност към извършеното престъпление - хулиганство, се установява. Утре определеният за наблюдаващ прокурор ще прецени има ли извършено престъпление, какво е то. Те са задържани за срок до 24 часа".

Протестиращи блокираха Първо районно

Протестиращи блокираха Първо районно

Подкрепят бившия депутат, който спря метрото

На място пристигна и Мая Манолова, за да защити Спасов.

"Тук сме с адвокат Татяна Дончева и с адвокат Емил Георгиев. Ние нямаме никаква информация. Основно правило е, че на задържания трябва да му бъде осигурен достъп до адвокат. Ние се осведомяваме от проправителствените медии за това какви могат да бъдат причините. Ние сме отвън, защото не сме допуснати. Никой не даде информация защо е задържан. Това е безобразие и опит да бъде сплашен протестът. Но Минчо Спасов не е от страхливите, нито ние сме от страхливите, така че част от протеста ще се премести пред Първо районно", заяви Манолова.

"Събират се колеги адвокати и мислим да направим една адвокатска защита от много, много адвокати, които не може да побере помещението в районното", посочи пред БНР Татяна Дончева.