Културна и театрална реформа иска служебният министър Велислав Минеков. Причината - заради неизпълнение на издръжката и заплатите в опера се канели театрални актьори и певци, а в театъра - хора, разказващи вицове. Това каза Минеков по време на Комисията по култура и медии в парламента, където отговаря на актуални въпроси на депутати.

По скандала в Народния театър той каза, че ще се иска външен одит и поиска от депутатите ситуацията да стигне и до АДФИ - Агенцията да държавен финансов контрол. Минеков има информация, че актьорите и трупата в театъра са разделени. Той очаква информация колко от актьорите са накарани да напуснат.

Скандалът е с политически оттенък, категоричен бе министърът.

Минеков наблюдава и други съмнителни назначения в Народния театър

Минеков наблюдава и други съмнителни назначения в Народния театър

Директорът не може да освободи двете госпожи - крайна зависим е

По отношение на реформата, Минеков смята, че наемането на антенданти, подобно на европейски държави с развита култура, може да се окаже успешно. Те трябва да поемат финансирането, а артистичният директор да управлява постановките. Министърът е провел и среща с директорите на Национални държавни институти заради хаос в делегираните бюджети. Минеков посочи и неясното управление не фонд "Култура". Относно средствата за сценични изкуства - от думите му стана ясно, че са усвоени 33 млн. лв.

Състоянието на театрите - те са пълни само в София, средно запълнени в Пловдив и Варна и относително - в Русе и Бургас. Миналата година там има тежки загуби, в Русе, Стара Загора, Бургас оперите са в сложно състояние. Театърът в Смолян, който е колкото НДК, няма публика за нова постановка, поясни Велислав Минеков.

Увеличават с 20% разходния стандарт за театрите - недостатъчно според актьорите

Увеличават с 20% разходния стандарт за театрите - недостатъчно според актьорите

"Предстои широко обсъждане"

В заключение министърът съобщи, че заради лошо съхранение, липса на галерии и лошо състояние Националният институт за недвижимо културно наследство ще бъде преместен скоро.