Артисти, представители на Министерство на културата и директорът на Народния театър Васил Василев обсъдиха кризата в театрите след пандемията от коронавирус.

Актьорът и Председател е на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев обясни затрудненията и предложи листовка с мотиви за излизане от кризата, в която присъства искане за free work на отделните театри. Стилиян Николов, председател на Асоциация на работодателите в театралната област бе категоричен: да се увеличи двойно единният разходен стандарт.

Христо Мутафчиев иска 1 500 лв. стартова заплата за сценичните работници

Христо Мутафчиев иска 1 500 лв. стартова заплата за сценичните работници

Протести започват от есента, ако исканията не бъдат удовлетворени

Директорът на Народния театър Васил Василев поиска ясни промени в три стълба - добра материална база и сграден фонд, добри заплати, определен брой български и класически представления.

Представители на Министерство на културата обещаха, че ще внесат увеличение на разходният стандарт - 20%, съобразено с инфлацията. Христо Мутафчиев каза, че 20% са малко, но отговорът бе: "предстои широко обсъждане".

Проф. Минеков тъжен заради несвършената работа в Министерство на културата

Проф. Минеков тъжен заради несвършената работа в Министерство на културата

Нормално ли е началник на кабинет да бъде специалист по фотоволтаици, пита той

В обсъжданията спор възникна как са похарчени средствата на театрите за изминалата бюджетна година. Мутафчиев коментира, че те са били неравно разпределени от бившия министър на културата, като депутатът Христо Петров го апострофира, че средствата са били отпуснати, но неясно как и дали са похарчени.