Захари Карабашлиев е подал снощи оставката си от поста на главен главен драматург на Народния театър, става ясно от информация на сайта "Площад Славейков".

Причината за неговата оставка е скандалът с надрасканата врата на бившия пиар на Ахмед Доган - Велислава Кръстева, която в момента изпълнява тази длъжност, но вече към Народния театър "Иван Вазов". Само преди три дни, в началото на разгарянето на скандала, служебният министър Велислав Минеков заяви, че в ръководството на театъра са представени всички политически фигури, а за Карабашлиев посочи привързаност с ДБ.

Минеков пита дали партийното разнообразие в Народния театър освен удобно е и полезно

Минеков пита дали партийното разнообразие в Народния театър освен удобно е и полезно

Министърът на културата е възмутен от надписите "ДПС" и "изчезвай"

Първият протест бе на режисьора Александър Морфов, който след заявката на директора Васил Василев, че това е вътрешен проблем, сам заяви, че той е извършителя на хулиганството.

"Ще поискам от директора на Народния театър да смени политическите фигури в екипа с професионалисти", заяви днес на пресконференцията си по актуални въпроси служебният министър на културата Велислав Минеков. По думите му театърът се е превърнал в "кръжок по политически интереси" и "форма на защита на самия директор". На уточняващ въпрос кои имена точно визира, които са за смяна, Минеков отговори "всички!". Освен това Минеков даде заявка за проверка на цялата дейност на театъра. "Не може на едната теглилка да сложиш злато, а на другата слама" - с тази метафора Минеков характеризира сблъсъка в театъра. Министърът заяви, че държи на присъствието на режисьора Морфов театър, а той му споделил, че е силно разколебан дали да остане.

Минеков упрекна и всички работещи в Народния театър, заявявайки, че не винаги мълчанието е злато.

Велислава Кръстева по-рано тази година оглави отдел "Връзки с обществеността" в Народния театър. Площад Славейков припомня, че директорът Васил Василев е бил колега на Кръстева от правителството "Орешарски", в което двамата бяха зам.министри на културата. Знае се, че той е подал жалба в полицията за рушене на паметник на културата от неизвестен извършител. В отворено писмо до медиите Морфов признава, че именно той е извършителят.

Самият Захари Карабашлиев спозели позицията си в социалните мрежи, в която обосновава решението си и отрича да е политически и партийно обвързан.

Писателят определя своята оставка като уважително действие към институцията Народен театър, чиято атмосфера е отровена от разразилия се скандал, който е излязъл далеч извън стените на театралната институция.

"Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър "Иван Вазов" отвън."

Интересна е информацията, която дава Захари Карабалшиев, че по време на разразилия се скандал името му е било споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава. С което той обаче не е съгласен. "Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция."

"Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия."