От сутринта във фонд „Земеделие" тече масова чистка. За това алармира Красимир Ципов от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Ръководството на фонда обикаля по етажите на сградата и връчва купища заповеди за прекратяване на служебните и трудовите правоотношения на служителите във фонда, алармира депутатът. Уволнявали се масово експерти, по данни на ГЕРБ.

На опозицията било обяснено, че ставало въпрос за структурни промени в ДФЗ. Какво се случва в момента във фонд „Земеделие", попита Красимир Ципов.

В момента, по данни на опозицията, служителите не стоят на работните си места, за да не им връчат заповедите за уволнение. В 12.30 са прекратени комуникациите във фонда, по данни на Цвета Караянчева. Проблеми има в ИТ-отдела заради преструктурирането. Комуникациите в ДФЗ са поверени на външна фирма. Това обаче било незаконно, според Караянчева.

Към момента и сайтът на фонда не функционира. Освен ИТ-отдела на фонда, промени има и в правния отдел и отдела за вътрешен одит.

Опозицията се притеснява, че заради чистката във фонда, може да се стигне до загуба на евросредства за агросектора. От ГЕРБ призоваха медиите да отидат на място и лично да проверят какво се случва във фонд „Земеделие".

Сигналът не отговаря на истината. Няма уволнени, а освободени заради новия програмен период хора". Това заяви временно изпълняващият длъжността главен секретар на фонда Веселин Цветков на извънредно свикан брифинг в тесен кръг след изнесените от депутата на ГЕРБ Красимир Ципов данни за рокади в Държавен фонд „Земеделие".

Стана ясно, че около 20% от освободените са на трудов договор, а нямат висше образование. Тези 20% всъщност са двама души от общо 10. Те са служители в различни дирекции - „Договориране", „Връзки с обществеността", „Човешки ресурси", „Вътрешен одит" и ИТ-отдела.

Предстои още 10 души да бъдат освободени, но не стана ясно кога точно ще стане това. Разбра се само, че шест от тях са в болничен и заповедите им ще бъдат връчени, след като се върнат на работа.
Цветков отказа да коментира дали следващите нарочени са от същите отдели „за да не ги стресира".

За новите кадри ще има конкурси и то само за местата, които се налага да бъдат запълнени. Само кадрите необходими за фонда. Няма освободени хора от експертно ниво, поясни Цветков.

„Няма да се месим в чужди води. Държавен фонд „Земеделие" няма нищо общо с политиката", защити се Веселин Цветков.

На въпрос на News.bg дали ИТ поддръжката на фонда ще бъде дадена на друга външна фирма, главният секретар увери, че това няма как да стане. Относно твърденията, че заради преструктурирането ще бъдат изгубени евросредства, той бе категоричен, че няма такава опасност и подчерта, че последните отпуснати от ЕС средства, са усвоени на 100%.

Стана известно, че във фонда работят общо около 1600 души - от регионалните структури и от централната. Има командировани 40 души в страната, които се занимават с приключване на програмния период за 2013 година.

На журналистически въпрос дали е вярно, че има 58 освободени директори от различни дирекции, Веселин Цветков настоя да уточни, че първо фондът няма толкова дирекции, има 10 освободени по собствено желание началници и един дисциплинарно уволнен, чието име не бе упоменато. Временният секретар спомена единствено, че той е махнат заради пропуски в работата си.

„Когато човек е намерил своето поприще в живота и иска да се реализира някъде по-нависоко, не бива да го спираме, въпреки че ние се опитахме да спрем някои хора, тъй като са добри специалисти, добри експерти и отговарят на изискванията", коментира обаче той.

Тъй като по-рано сайтът на ДФЗ също спря работа, според слухове заради освободените хора от ИТ отдела, Цветков побърза да уточни, че от въпросния отдел е освободен само един човек, а фирмата на сайта прави обичайната си профилактика на различни нива, която е наложила системата да спре работа за определен период от време.