Понякога, за да надградим, трябва да изчистим *гнилите ябълки. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод решението си да освободи двама от членовете на управителния съвет на Българската банка за развитие, съобщават от МИР.

По думите му той им е дал един жълт картон, но промяна не е последвала. Стигнахме до едно нелепо състояние, в което Надзорът вкарва за гласуване едно доста спорно решение, което целеше да подпиша една сметка за 1 млн. лв., направени консултантски разходи по емисия, която е обречена от самото начало, уточни Пулев.

Министърът посочи, че членовете на Надзорния съвет на ББР на своя глава са решили да рефинансират 1 млрд. лв. от общия й държавен капитал от 1,5 млрд. лв. Той поясни, че в процеса на работата си те харчат 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги.

Нито г-жа Везиева, нито г-н Лорер са дали такова решение за емитиране на облигационната емисия, т.е. няма решение дадено от нито един от тогавашните ресорни министри. Те са интелигентни хора, категоричен бе Пулев.

Той заяви, че не е имал никаква друга позиция, освен да даде червен картон на старите членове на Надзора и да ги освободи. Пулев допълни, че на база на информацията, с която разполага, ще прецени дали да сезира прокуратурата.

*Изразът "гнили ябълки" се наложи след публичния протест на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който през 2014 г. поиска съдебната система да се изчисти от тях по повод опит за кражба на клон на френска фирма инвеститор в България през съдебно решение.

Министър Пулев уволни двама от директорите на ББР

Министър Пулев уволни двама от директорите на ББР

Валентин Михов и Васил Щонов се разделиха с постовете си