Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на Българската банка за развитие, освободи със свое решение двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Валентин Михов и Васил Щонов се разделиха с постовете си, информира от пресцентъра на министерството.

В мотивите на решението се посочва, че през 2021 г. управителния съвет на Банката е взел решение за изготвяне на предложение до едноличния собственик на Банката за стартиране на процедура по емитиране на необезпечена облигационна емисия. Нейният размер е до EUR 500 млн., със срок до 7 години и с цел рефинансиране на дългосрочни задължения на Банката. Със същото решение управителния съвет на Банката избрала банки и консултанти по облигационната емисия.

Няколко дни по-късно надзорният съвет в тогавашния си състав одобрил решението на управителния съвет за издаване на облигация, като впоследствие е трябвало да упражни контрол дали тя се издава с разрешението на собственика на капитала в лицето на министъра.

Междувременно обаче, след 6 дни, било прието Решение № 16 на Конституционния съд на Република България от 27.10.2021 г., с което възниква възможност да бъдат оспорени актовете на министъра на икономиката, в качеството му на едноличен собственик на капитала на Банката, с които е назначен надзорен съвет, избрал от своя страна действащия управителен съвет на Банката.

Надзорният съвет на ББР се увеличи с двама нови членове

Надзорният съвет на ББР се увеличи с двама нови членове

Увеличението на членовете не натоварва финансово ББР, уверява МИР

След като управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си (министър по онова време е била Даниела Везиева) да емитира емисията, в крайна сметка такова разрешение не е получено нито от тогавашния ресорен министър Везиева, нито от последващия - Даниел Лорер. Именно липсата на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде повод да се упражни контрол от страна на надзорния съвет над управителния съвет и да не се допуска продължаване на подготовката на облигацията.

Управителният съвет не е следвало да пристъпва към следващи действия по облигацията, но въпреки това той е ангажирал банки и консултанти и е позволил разход в размер на 929 856 лв., направен между януари 2022 г., когато се ангажират банките по сделката, до ноември 2022 г., когато УС взима решението за прекратяването на облигацията, но и то не е потвърдено от новия Надзорен съвет, назначен от министър Пулев.

Министър Пулев многократно е изисквал от Банката да предостави решението на едноличния собственик на капитала за емитиране на облигационна емисия, но това така и не се случило.

Припомняме, че в края на ноември ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил Петков за нанесена щета от 1 млн. лв. на ББР. Според тях Управителният съвет на държавната банка е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лева, но сума от 1 млн. все пак била платена за адвокатски и консултантски услуги.

Шефът на ББР: Кредити за 300 млн. лв. няма да бъдат върнати

Шефът на ББР: Кредити за 300 млн. лв. няма да бъдат върнати

Над 90% от привлечените средства от финансови институции, са от няколко китайски банки