Общата сума на банковата провизия на кредитите, които бившият премиер Кирил Петков обяви, е над 300 млн. лв. Те няма да бъдат върнати, защото във фирмите няма обезпечение. Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор и член на УС на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев.

Той коментира твърденията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. По думите му при поемането на управлението на банката било заварено тежко положение.

Имахме също така наследство по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развитие привличат средства от други по-големи Банки за развитие, формирани от различни държави. Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции, са от няколко китайски банки, поясни Арабаджиев.

ГЕРБ обвиниха Петков и Лорер за нанесена щета от 1 млн. лв. на ББР

ГЕРБ обвиниха Петков и Лорер за нанесена щета от 1 млн. лв. на ББР

А и Петков излъгал, че банката не подпомага малки и средни предприятия

Прегледът, който направи новото ръководство, показа, че условията биха били много по-добри, ако се е работило с други банки. Все още не е ясна причината защо е работено с китайските банки, подчерта той.

За да не се оправдаваме с международната обстановка - 150 млн. лв погасяваме предсрочно към тези същите китайски банки следващия месец. Ефектът ще бъде 2 млн. лв на година или 8-10 млн. лв за целия срок. Това са пари, които ще дадем по-малко като разход за лихви.

ББР има одобрено финансиране в размер на 700 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа. Договорите с тях ще ги подпишем в рамките на следващите няколко седмици. 700 млн. лв. на цена по-ниска от тази, която се финансира държавата в момента. С тези средства ще можем да подпомогнем бизнеса с по-евтин ресурс, каза още Арабаджиев.