Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството инспектира язовир "Тополово 2" в община Асеновград, съобщават от МРРБ.

По думите му язовирът е буквално разрушен, след като в хода на ремонтните дейности се случила авария, която разрушила язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи, поясни той. Според Шишков водоемът е пример за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 - 2021 г. - без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции.

Министърът изтъкна, че при язовир "Тополово 2", освен ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на аварията. Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти, поясни Шишков.

Той посочи, че няма надзор на ремонтите. Не са правени и проверки, добави министърът. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа, каза още той.

Шишков увери, че аварията на яз. "Тополово" 2 ще бъде отстранена законно, тъй като от юли м.г. има разрешение за строеж за отстраняване на аварията. Министърът заяви, че 84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол.

Регионалният министър добави, че заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти. Според него вината е на държавата в периода 2019-2021 г., като тя се явява възложител и изпълнител. Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме, уточни той.

БНТ информира, че Шишков и инспектирал и дейностите по пътят между Лъки и Смолян. Отсечката била изградена незаконно и без строителен надзор, по думите му. Според регионалния министър съвсем скоро ще се наложат нови строителни дейности, защото не е изградена система за обезводняване на пътя и няма предпазни мрежи. Отсечката по документи струвала 50 милиона лева, от които били разплатени половината. Другата част обаче нямало да бъде платена на строителя. Вина за незаконното строителство има ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" в периода 2018 - 2020 година, заяви Шишков.

БНР информира във връзка с инспекцията, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва проверки на 31 пътни отсечки, на които е извършен основен ремонт, възложен като текущ. Като бутафорен определил ремонта на пътя Лъки - Смолян Иван Шишков, цитиран от националното радио. Некачествено, но законно строителство пък било констатирано по магистрала "Хемус, където били влагани по-малко от необходимите количества материали.