Министерски съвет увеличи допълнително с 27 млн. лв. субсидиите за междуселищните превози. Това са субсидиите за така наречените нерентабилни превозни линии. Така всички хора, без значение дали живеят в голям или малък град, малко или голямо село, ще имат осигурен транспорт. Това каза вицепремиерът и служебен министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет.

Той представи и намалението на цените на картите за градския транспорт за ученици и пенсионери, като уточни, че мярката ще важи от 1 февруари до края на 2023 г. и ще струва 73 млн. лв. на бюджета. От 1 февруари всички деца ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и в междуселищния транспорт, а всички ученици ще пътуват със 70% намаление. Увеличени са и компенсациите за картите на градския транспорт за пенсионерите от 20 на 40%.

На въпрос на News.bg дали има опасност София да остане без градски транспорт, след като синдикатите на авто и електротранспорта декларираха, че са готови на бойкот, ако заплатите им не бъдат индексирани, Алексиев заяви, че Столична община има правото на своя собствена политика по отношение на транспорта. "Дали това не е прекалено популистка мярка, която да ощети други звена на градския транспорт.

Аз очаквам Столична община да вземе решение и учащи, и пенсионери, след като държавата добави тези средства, да пътуват безплатно", каза Алексиев.

Донев с поглед към 2 април и енигматично предупреждение към небрежните

Донев с поглед към 2 април и енигматично предупреждение към небрежните

МС дава 73 млн. лв. за обществен транспорт - намалява цената на картите

"Работи се по мярката за ваучерите за горива и тя трябва да бъде обявена през февруари месец." вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев увери журналистите, че правителството не се е отказало от продължаването на мярката за отстъпка при горивата, но тя вече ще бъде таргетирана - насочена към уязвимите групи.

Припомняме, че до края на миналата година всички зареждащи гориво получаваха отстъпка от 25 стотинки на литър гориво. Тези 25 стотинки отстъпка гориво я получаваха хора, които имат лични автомобили, а тези, които нямаха възможност да си позволят скъпи автомобили, бяха пренебрегнати", коментира още веднъж Алексиев.

Според него служебното правителство работи върху антиинфлационните мерки, които обаче трябва да бъдат насочени най-уязвимите групи. Мярката за горивата не е на пауза, работи се по нея, но законодателят трябва да приеме един законов текст, като след приемането му предстои сериозна работа той да бъде въведен, с отчитане на възможностите на бюджета и цялата нормативна база, обясни транспортният министър.