167 законопроекта е анализирал БОРКОР за евентуални възможности за корупция в периода ноември 2013 г. - юли 2016 г.

Центърът за превенция  и противодействие на корупцията и организираната престъпност е отправила към Министерския съвет 500 предложения по законопроектите.

Това обяви шефката на ЦППКОП - Елеонора Николова по време на кръгла маса “Оценка на въздействието на законодателството”.

Въпреки че предложенията нямат задължителен характер, Министерският съвет е разгледал повече от половината от тях - 331, а е приел 148 от тях.

Николова обясни, че даването на становища не е лесна работа, защото разглеждат законопроекти от различни области - отбрана, проблеми на здравеопазването и т.н.

По думите й, тази седмица в публичното пространство се въвел терминът “завладяване на държавата”.
Николова подчерта, че това е тема от края на 90-те години. Един от способите за завладяване на държавата е именно през законодателството. Определени групи хора, с икономически интереси, си поръчват закони с цел монопол.

“Прокарването на закони, обслужващи такъв тип интереси, е една от причините за недоволството на гражданите в годините на Прехода”, коментира тя. 

Николова отбеляза, че от 2014 г. се наблюдава тенденция – Министерски съвет да разглежда все повече техни предложения. През 2014 г. са разгледани 24 предложения, като 9 от тях са приети. През 2015 г. от 207 разгледани предложения са приети 84. През тази година до момента МС е разгледал 81 предложения на БОРКОР, и е приел 43 от тях.  

Не всички закони служат еднакво добре, не всички живеят и трябва да съществуват в този един момент, независимо каква е била първоначалната им цел, смята Антон Герунов, началник на политическия кабинет на вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи.

Оценката на въздействието ни позволява да знаем какви отношения урежда законопроектът, нужна ли е нормативна промяна, какви са икономическите, социалните, демографските ефект и как ще се отрази върху обществото и бизнеса.
5 години след приемането на един закон може да се направи последваща оценка и да се каже дали има смисъл от него.

Герунов обяви, че МС готви законодателната си програма за втората половина на годната.

Статистиката сочи, че у нас по-голямата част от законите се “поправят”, отколкото да се правят изцяло нови. “75% от законодателните инициативи са за изменение и допълнение на действащи закони”, изтъкна съветникът в кабинета на председателя на НС - доц. Антоний Гълъбов.