Последните скандали, разтърсили кабинета, оказаха негативно влияние в рейтинга на правителството. Репутацията на премиера Бойко Борисов обаче остава без промяна.

Това става ясно от проведено национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Според данните от него стойностите на одобрението за дейността на Борисов не се променят през последните три месеца.

С рейтинг на одобрение от 59% премиерът продължава да е най-одобряваният български политик, съобщават от НЦИОМ. От там допълват, че той е подкрепян най-често от хората на възраст под 50 години, от заможните респонденти, както и от симпатизантите на ГЕРБ и на „Атака".

За времето от парламентарния вот през 2009 г. насам, ГЕРБ запазва три четвърти от поддръжниците си.

Без промени спрямо ноември остава и неодобрението за неговата работа - 32%. Критични към работата на Бойко Борисов са най-често симпатизантите на БСП и ДПС, а през последния месец и привържениците на „Синята коалиция".

Министрите, които губят одобрениe, са повече от онези, които печелят, изтъкват от центъра. В края на годината половината българи (49%) са скептично настроени към управлението на екипа на Бойко Борисов.

Негативни нагласи се регистрират предимно сред най-възрастните, сред нискообразованите, сред крайно бедните и сред жителите на селата. Оценките за работата на кабинета се пречупват значимо и през политическите пристрастия на респондентите, като най-критични са симпатизантите на БСП, на ДПС и на „Синята коалиция".

37% от българите посочват, че одобряват работата на кабинета през декември - с  5% по-малко спрямо ноември. Министерският съвет е одобряван най-вече от хората на възраст между 40 и 49 години, от високообразованите, от респондентите със стандарт на живот над средния, както и от симпатизантите на ГЕРБ и на „Атака". В сравнение с ноември, с 3% расте и делът на неодобряващите работата на кабинета, отчитат още от НЦИОМ.

Отношението към премиера Бойко Борисов остава основната опора на симпатиите към ПП ГЕРБ.

От  там уточняват, че през декември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (с 55% одобрение), Росен Плевнелиев (52%) и Мирослав Найденов (48%). Министърът на вътрешните работи и министърът на регионалното развитие и благоустройството запазват без промяна одобрението за дейността си от предходния месец. За последния месец министър Мирослав Найденов губи 5% одобрение, но остава в групата на най-популярните министри.

Непосредствено след водещите по одобрение министри се нареждат Николай Младенов (41%), Вежди Рашидов (31%) и Трайчо Трайков (30%). За тях обаче се регистрира спад на одобрението и ръст на неодобрението. Най-ниско одобрение за работата си през декември получават: Стефан Константинов, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Нона Караджова и Александър Цветков.

Запитани кого биха издигнали за президент на България, ако зависеше само от тях, респондентите посочват 39 имена. На първо с 14% е премиерът Бойко Борисов.

Обяснимо на фона на събитията от изминалия месец най-висок спад бележи рейтингът на одобрение на министъра на културата Вежди Рашидов - с 8 пункта (от 39% през ноември на 31% през декември). Статистически значим спад в одобрението, се наблюдава и при министрите Тотю Младенов - с 6,5%, Свилен Нейков - с 5,5%, Божидар Димитров - с 5,4% и Сергей Игнатов - с 4%.

От ноември до сега най-голям ръст - от 3,2%, регистрира одобрението към работата на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Новият здравен министър Стефан Константинов, макар и все още недостатъчно познат, печели известни симпатии с работата си, като добавя 2% одобрение. Въпреки това, и през декември неодобрението към работата в здравния сектор расте значително по-бързо от одобрението. Върху резултатите от изследването влияят и скандалните разкрития около лекарите от Горнооряховската болница, изтъкват още от НЦИОМ.

През декември 66% от пълнолетните българи са оптимисти, а 14% са песимисти за това, че правителството ще изкара пълния си четиригодишен мандат.

Като цяло, през декември 66% от пълнолетните българи са оптимисти, а 14% са песимисти за това, че правителството ще изкара пълния си четиригодишен мандат. За последните шест месеца с 5% намаляват хората, според които правителството ще изкара пълния си мандат, а с 3% се увеличават онези, според които кабинетът няма да изкара мандата си, сочат още данните на НЦИОМ.

Що се отнася до репутацията на президента Първанов от центъра съобщават, че българите са разделени в отношението си към него.

Така в края на 2010 г. той  е одобряван от 45% от гражданите и е неодобряван от други 45. През декември одобрението за Първанов сред симпатизантите на БСП се е свило със 7% спрямо ноември и в момента е 83%. Това би могло да е резултат на нееднозначни оценки сред социалистите за гражданската инициатива АБВ, изтъкват от НЦИОМ.

От изследването става още ясно, че  в края на 2010 г. българите, които дават негативни оценки за работата на парламента, са три пъти повече от преценяващите, че тази институция работи добре. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 2% спрямо ноември и през декември възлиза на 21%. Неодобрението остава високо - 63%.

Що се отнася до лидерите на парламентарните групи от изследването става ясно, че Сергей Станишев и Волен Сидеров остават най-одобряваните лидери на парламентарни групи и през декември - съответно с дялове на одобрение от 24% и 22%. Искра Фидосова отново е най-одобряваният съпредседател на ПГ на ГЕРБ.

През декември е налице известен спад в одобрението за работата на съпредседателите на ПГ на „Синята коалиция". Иван Костов е одобряван от 12% от пълнолетните българи, като одобрението му се свива с 4% спрямо ноември. През декември Мартин Димитров е одобряван от 15% от интервюираните, като този дял е с 2% по-нисък от ноемврийското одобрение за лидера на СДС, отчитат още от НЦИОМ.

За времето от парламентарния вот през 2009 г. насам, ГЕРБ запазва три четвърти от поддръжниците си, ДПС - 90%, „Атака" запазва две трети, а Коалиция за България и „Синята коалиция" запазват по 80% от привържениците си от 2009 г., сочат още данните на НЦИОМ.