Няма да бъдат сменяни министри заради критичните доклади и наложените санкции от Европейската комисия.

Това стана ясно на пресконференцията на тримата лидери на управляващите партии, на която бяха огласени резултатите от разширеното заседание на тройната коалиция в Банско.

„Най-лесното би било да хвръкнат една-две министерски глави, но въпросът е това ли е правилният отговор, това ли е действието, което би довело до правилния резултат" - коментира премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев по време на едночасовия брифинг в хотел "Перун".

Той поясни, че всеки нов министър ще се нуждае от време за навлизане в работата и изрази съмнения, че подобни кадрови промени ще помогнат за бързото отстраняване на посочените от Европейската комисия слабости и проблеми.

Управляващата коалиция е не само тройна, а и трайна
                  Симеон

Знам че е много популярна идеята тримата министри, които бяха в борда на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" да бъдат жертвани, каза  Станишев и изтъкна, че предприетите структурни промени, със създаването на новата агенция „Пътища" са именно за решаване на проблемите.

Според оценката на премиера в стремежа  за строителство на повече пътища очевидно е бил отстлабен контролът и затова се предприемат промени, и предстои съвсем скоро да се назначи ръководство на агенцията и сериозно да се засили контролът.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отново подчерта че еврофондовете са приоритет на приоритетите, че от това зависи имиджът на България и пожела на четвъртата власт по-малко самобичуване, по-малко прояви на мазохизъм, защото и медиите са част от „тази игра да се докажем, да се утвърдим в ЕС".

Доган изтъкна че коалицията е способна да се коригира, защото има политическа воля, политическа енергия и капацитет и изрази увереност, че това ще проличи при вота на недоверие.

За управляващата коалиция лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски подчерта, че е не само тройна, а трайна коалиция и изтъкна способността на всяка от трите партии да допринесе за резултатите, които са цел на това управление.

Между президентството и министър-председателя няма и не може да има заговори, контразаговори, войни и интриги
               С. Станишев

Той потвърди от страна на НДСВ, че има ясна воля и да се включва във всички инициативи за успешно управление на коалицията.

В отговор на журналистически въпрос дали ще е проява на мазохизъм търсенето на политическа отговорност от ресорните министри за най-острите критики на ЕК, премиерът Сергей Станишев подчерта, че няма страна в ЕС, на която да не са спирани и даже искани за възстановяване средства, което не е в случая с България.   

Няма такава страна, в това число сред старите членки, в това число през последните месеци, в това число нашата северна съседка Румъния, в която целият САПАРД е спрян", изтъкна Станишев и отбеляза, че в другите  страни няма такова истеризирано отношение, както у нас.

По въпроса за тайния президентски сценарий за смяна на премиера Станишев категорично заяви, повтаряйки, че между президентството и министър-председателя няма и не може да има заговори, контразаговори, войни и интриги.
„С президента Първанов сме в много добри работни взаимоотношения и имаме висока степен на взаимно доверие" - каза Станишев.

По думите му, тези, които целят за създадат такива виртуални интриги целят дестабилизиране на държавността конфликт между институциите и в мътната вода нищо позитивно да не се случва, да няма капацитет да се  отговори и на изискванията на евродоклада.    

Коалицията е способна да се коригира, защото има политическа воля, политическа енергия и капацитет, това ще проличи при вота на недоверие
                     Доган   

В обобщение на водещите дискусии по централната тема на семинара на управляващите - за усвояването еврофондовете, премиерът съобщи че са се разбрали да бъдат засилени функциите на вицепремиера Плучиева.

По другата оживена дискусия - по проблемите в сектора правосъдие и вътрешен ред, Станишев каза, че управляващите са решили, че до излизането на следващия доклад на ЕК трябва да бъдат максимални мобилизирани и да удвоят усилията си.

Той каза още че управляващите очакват повече ангажираност и инициативност от страна на Висшия съдебен съвет и че гледат на съдебната власт като на партньор.

Каквито и усилия да се полагат от МВР и правителството в сектора, без единодействието на останалите институции трудно биха били постигнати желаните резултати. 

Премиерът съобщи още, че управляващите са набелязали законодателни промени, целящи подобряване на борбата с организираната престъпност и корупцията и посочи промени в Наказателния кодекс, Закона за специалните разузнавателни средства, Правилника за прилагане на Закона за МВР.

Станишев съобщи, че ще предложи концепция за наказателна политика, която да се обсъди в Консултативния съвет по национална сигурност.
Той каза и че ще поиска да бъде изработена специална програма за противодействие на отвличането на хора.

По време на разискванията в Банско управляващите са направили  преглед  на изпълнението на бюджета и са набелязали акцентите за финансовата политика през 2009 г.

Като акценти за 2009, които да бъдат отразени в бюджета, управляващите са набелязали възрастните хора, младите хора и противодействието на сивата икономика, за което е създадена специална работна група и премиерът каза, че лично ще участва в работата й по изработването на бюджет 2009.

В началото на септември ще бъде предложена програма за изразходване на средствата от заделения в бюджета резерв, който е 300 милиона лева, както и от непредвидените постъпления от иракския дълг, съобщи още Станишев.
Той е категоричен, че ще има възможност за допълнителни финансови политики и че ще бъдат провеждани напълно прозрачно. 
Премиерът потвърди, че управляващите имат амбицията през тази тодина да бъдат отпуснати за коледни пенсии по повече от 100 лв

По въпроса  дали ще бъдат финансирани от бюджетния излишък спрените от ЕК проекти Станищев каза, че държавата има възможност и готовност, защото такъв финансов резерв досега не е имала.
Той подчерта, че амбицията на управляващите е да се възстановят отнетите от ЕК акредитации на двете агенции.

Финансовият министър  Пламен Орещарски поясни, че е възможно префинансиране от държавата на проектите и когато се отблокират от ЕС, европейските  средства ще бъдат възстановени.