"Категорично - машинното гласуване не може да доведе до никакъв вид манипулации". Така лидерът на ПП "МИР" Симеон Славчев коментира за News.bg настояването си да се проведе честен, легитимен и демократичен изборен процес в страната с въвеждане на машинно гласуване.

Машинното гласуване има тройна защита и вътре в самата машина има памет, на която информацията се запазва. Машината изкарва едни малки бюлетини, които влизат в съответната урна и категорично не могат да бъдат манипулирани.

Славчев посочи, че за да бъдат честни, нормални и демократични избори в България на първо място трябва да бъде въведено машинното гласуване. Това е решение, което е взето, но не се изпълнява от Министерския съвет и Народното събрание, като се нарушава грубо законът, посочи Славчев и настоя точка първа от дневния ред на двете институции да бъде този проблем.

Според него независимо дали става въпрос за предсрочни парламентарни избори или редовни, те задължително трябва да се проведат чрез машинното гласуване. Симеон Славчев напомни, че от ПП "МИР" продължават обучението за машинно гласуване в 28-те областни центрове, макар и при по-строги мерки заради коронавируса навсякъде. Резултатите са много добри и на машината гласуват хора от всякакви възрасти, увери Славчев.

Той даде пример с възрастна жена на около 80-85 години, която за първи път се докоснала до машина за гласуване и дала своя "вот" за 30-40 секунди. Много бързо и лесно става гласуването на машината и това е единственият начин безпрепятствено да мине изборният процес, категоричен бе Славчев.

Той е уверен, че машинното гласуване не е скъпо, а всички до момента проведени избори имало съмнения за тяхната манипулация и фалшификация. Едни машини в рамките на една обявена процедура няма да струват повече от 60 до 90 млн. лв. и могат да бъдат използвани в следващите 10 години, сигурен е Славчев.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви за News.bg, че с правителството на премиера Бойко Борисов не могат да се проведат честни и демократични избори. АБВ виждат една технология на провеждане на избори, които 97% са в полза на ГЕРБ. Ако така се провеждат честните избори, разговорът се обезсмисля, но фактът, че 6-7 години не се допуска машинното гласуване, показва от какво го е страх Борисов, посочи Петков.

Той недоумява защо въпросът с машинното гласуване не се поставя. "Това се прави, за да се улесни Борисов. Не разбирам парламентарните партии, които казват, че те си знаели как се домогват до техния резултат, но това е грозно и отвращава хората", отбеляза Румен Петков.

Според него с невъвеждането на машинното гласуване се елиминира следващата стъпка - електронното гласуване. Днес всички не си дават сметка, че първата стъпка преди електронното гласуване е машинното гласуване. Няма как да направиш дистанционно гласуване без машинно гласуване, като по този начин се обслужва ГЕРБ - волно или неволно, коментира Петков.

Той посочи, че управляващите лъжат обществото отсега, а не само в предизборната нощ. Ако няма обществена реакция, ще продължат да плашат обществото, че няма машини, няма обществена поръчка и резултатът винаги ще бъде такъв като на предишните избори, предупреди Румен Петков.

Според него въпросът е дали искаме честни избори - ако искаме честни избори, да гарантираме машинно гласуване. Ако искаме изборите на Борисов, тогава да си караме, както си караме, каза още той.

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева също коментира за News.bg, че хората могат да се справят с машинното гласуване, ако имат желание. Машинното гласуване е първата стъпка към либерализация и изсветляване на процеса на избиране. Изборният процес показва философията за политиката - искаме ли политиката да бъде прозрачна или не, изтъкна тя.

Дали обаче ще бъде легитимно и без манипулации машинното гласуване, Ганчева отбеляза, че за манипулиране на гласовете България можела да постави рекорд с 300 000 невалидни бюлетини на предишните избори. "Легитимно е всяко едно управление и всяко едно гласуване, което спира тази машинация и спира този уреден мач", каза още тя.