Правителството няма намерение да поддържа професията „социално слаб". Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Затова през следващата седмица в Министерски съвет, а по-късно и в парламента ще бъдат внесени промените в Закона за социалното подпомагане, съобщава БНР.

Целта е да се затегне контролът за отпускането на социално подпомагане, а социалните помощи да отиват само там, където има крайно нуждаещи се.

Хора, които са здрави и могат да работят, а не искат - няма да получават социални помощи, заяви Тотю Младенов.

По оперативната програма „Социални ресурси" се отпускат над 250 млн. лв. за обучение и квалификация и преквалификация на заети и незаети лица, заяви още министърът на труда и социалната политика.

Тези хора ще отиват да се квалифицират, за да бъдат по-пригодни за пазара на труда, защото несъответствието на пазара на труда в момента е пълен абсурд, коментира Младенов. Той посочи като пример ситуацията, че при над 300 хил. безработни в България, над 5000 обявени от бизнеса работни меса свободни, които не могат да бъдат заети.

Тотю Младенов беше категоричен, че центровете за професионална квалификация, които не са обучили качествено работниците за напред няма да получават пари.

Приехме пакет от мерки контролни механизми, които да следят за изразходване на средства, но най-голямата гаранция ще дойде от бизнеса.

МТСП смята да покани от почти всички предприятия и от основни отрасли представители, които да участват в изпитните комисии и те да преценят дали тези работници са получили достатъчно знания, умения и квалификация.

Междувременно стана ясно, че на среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество е обсъден проекта за промени в законите за социално подпомагане и за здравното осигуряване.

Предлаганите изменения и допълнения в Закона за социалното подпомагане предвиждат отпадане на ограничението в срока за непрекъснато получаване на месечни помощи от безработни лица в трудоспособна възраст.
Ограничението от 18 месеца бе въведено през 2006 г., а през 2008 г. срокът бе намален на 12 месеца.
След колективна жалба на Европейския център за правата на ромите (внесена в Съвета на Европа съгласно системата за колективните жалби по Европейската социална харта) Европейският комитет за социални права констатира, че лице, на което е отказано продължаване на правото на месечни социални помощи поради тези законови мерки, може да изгуби основното си средство за препитание.
Предлага се промяната в Закона за социално подпомагане да влезе в сила от 1 януари 2011 г.

Друга промяна в Закона за социалното подпомагане е свързана с въвеждането на нов вид целева социална помощ за лица с трайни увреждания, заменяща досегашната интеграционна добавка.

Целевата помощ ще почива на същите принципи за прилагане на доходен критерий, но ще се вземат предвид и степента на намалената работоспособност или вида и степента на увреждането.

В подзаконова уредба, регламентираща условията и реда за предоставяне на социални помощи, размерът на целевата помощ ще се диференцира, така че да гарантира по-добрата защита на хората, при които рискът от изпадане в бедност е най-голям.