България подкрепя евроатлантическата перспектива пред Сърбия и тази перспектива не може да бъде отнета. Това заяви в парламента министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на въпрос на независимия народен представител Велизар Енчев относно „обещаната безусловна подкрепа от премиера Бойко Борисов за членство на Сърбия в ЕС”.

Митов упрекна медиите в погрешна интерпретация на текста на писмото и подчерта, че става въпрос за евроатлантическа перспектива, изказана в поздравителното писмо на министър-председателя Бойко Борисов до сръбския му колега Александър Вучич по повод формирането на новото сръбско правителство.

„Никъде не присъства словосъчетанието безусловна подкрепа за евроинтеграцията на републиката. Вероятно тази формулировка е резултат от погрешна медийна интерпретация на едно протоколно  писмо”, посочи Даниел Митов. Той изтъкна, че в официалното поздравително писмо била заявена подкрепа за евроатлантическата перспектива на Република Сърбия и правото на нейните граждани да бъдат част от евроатлантическото семейство.

„Вярвам, че всеки ще се съгласи, че на една страна, започнала преговори за членство, не може да се отнеме перспективата за европейско бъдеще, която е и най-мощният стимул за провеждане на реформи”, заяви още министърът на външните работи.

По думите му действията на страната ни са съобразени с конкретните възможности, а гарантирането правата на българското малцинство, е основен приоритет в целия процес на преговорния процес за членство на Сърбия в ЕС.