Не знам дали бежанските квоти са най-доброто решение. Това призна външният ни министър Даниел Митов преди международна конференция за ролята на НАТО и ЕС е черноморския регион. Все пак той уточни, че ще участваме в солидарната релокация.

Като съотношение на брутен вътрешен продукт и глава от населението имаме вече достатъчно бежанци, отсече Митов. За него другите държави трябва да поемат също своята част. Трябва да се засили борбата с трафика, това се превърна в ужасен бизнес, смята дипломат номер едно.

Той настоява за създаване на бежански центрове извън рамките на ЕС, за да не се стимулират подобни потоци от хора само към Европа.

В рамките на конференцията Митов обяви пред десетки чужди представители, че в последната година сме изправени пред разширена палитра от рискове. Икономиките трудно се справят във време на глобална нестабилност, смята министърът. В анексирането на Крим от Русия той съзира дългосрочен риск и погазване на европейския ред. От външна граница на ЕС ставаме в първа линия на досег, оплака се Митов.

Той отдели време и за въпроса с действията на Ислямска държава и потока имигранти от Сирия. Нужна е системна финансова и институционална помощ от ЕС за страните, които са външни граници, убеден е Митов, който допусна и необходимостта от обща европейска гранична полиция.

Министърът обеща, че ще откликваме на всяка възможност за намаляване на напрежението в черноморския регион. Важно е той да не се капсулира, да не се маргинализира в дневния ред на Европа, убеден е Митов.