Необходима е по-широка рамка на диалога с Русия, за да стане ясно какъв културен код защитава. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на публична дискусия на тема: „Резултатите от Срещата на върха на НАТО”, организирана от Атлантическия клуб в България.

„Ние водим в момента диалог с Руската федерация на две нива. Едното е чисто оперативно – военно ниво, което осигурява комуникация във връзка с избягването на какъвто и да било вид военни инциденти. Второ - води се диалог по отношение на определени конфликтни зони”, коментира Митов.

Според външния министър това, което ние не правим, а трябва да правим в диалога с Русия, е да попитаме какъв културен код защитава тя, след като често чуваме за такава защита от нейна страна, както и че не иска да бъде цивилизационно доминирана от Запада.

Аз бих задал въпроса – да го дешифрираме в разговор този културен код, да видим какво точно защитава Руската федерация. С какво този културен код е несъвместим с европейския и евроатлантическия код. Нашият набор от ценности е много прозрачен, известен на цял свят. Искаме да знаем какво седи от другата страна и какъв свят си представя Русия”, коментира министър Митов.

Дипломат номер 1 бе категоричен, че когато дефинираш такъв код, е ясно какво общество искаш да градиш. „Ние искаме да знаем”, заяви Даниел Митов, визирайки позицията на Русия и постави въпроса дали това не е разговор, с който искат да се оправдават определени действия. „Трябва да осветим това и този разговор тепърва предстои”, коментира Митов.

Той припомни, че по време на Срещата на върха на Алианса във Варшава е било отчетено, че в продължение на две десетилетия НАТО се опитвало да изгради партньорство с Русия. По думите му с действията си в Украйна, Русия е нарушила международните си ангажименти и ценностите и принципите, които са били в основата на отношенията между НАТО и Русия.

Нарушено бе доверието, върху което се крепеше нашето сътрудничество. В отговор НАТО взе решение да прекрати практическото цивилно и военно сътрудничество с Руската федерация при запазване на политическия диалог на ниво посланици и да укрепи своя възпиращ потенциал”, каза още дипломат номер 1.

„Във Варшава съюзниците приеха, че диалогът с Русия трябва да продължи, тъй като това ни позволява да комуникираме ясно нашите позиции. Алиансът остава отворен за фокусиран и съдържателен диалог с Руската федерация, като паралелно с това продължат действията по колективната отбрана и възпиране.

Налице е общо виждане на съюзниците, че няма противоречие между тези два елемента. Очакванията са Руската федерация да реагира на реципрочна основа в Съвета НАТО – Русия и да се ангажира с действия за осигуряване на прозрачност и снишаване на риска по отношение на военните дейности”, обясни външният министър.

Даниел Митов бе категоричен, че Алиансът не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия, но не може да прави компромиси с принципите, върху които почива общата сигурност.

Той изтъкна още, че в рамките на срещата във Варшава е била обявена и първоначалната оперативна способност на системата за противоракетна отбрана на Алианса. „Потвърдено бе, че противоракетната отбрана е с изцяло отбранителен характер и не е насочена срещу Русия и подкопаването на неин стратегически ядрен потенциал. Тя реално е създадена единствено и само, за да защитава територията на населението и Алианса от заплахи извън евроатлантическата зона”, каза още Митов.
Той отбеляза, че евроатлантическата интеграция на страните остава движеща сила за насърчаване на демократични ценности, провеждането на реформи и установяването на върховенство на закона.
„Вратите на НАТО остават отворени за всички европейски демокрации, които споделят ценностите на съюза и които имат желание и са способни да поемат задълженията и отговорностите, произтичащи от членството”, каза още той.

Даниел Митов посочи, че НАТО ще подкрепи усилията на Грузия, Македония, Босна и Херцеговина за членство. Същевременно държавите членки на Алианса са приветствали Черна гора, която вече получи покана за членство.

По отношение на киберотбраната, Митов припомни, че на Срещата на върха се е взело решение за засилване на способностите на Алианса като киберпространството е било признато за отделено измерение на отбраната. Според Митов това е огромен успех в усилията на НАТО да осигури отбрана за всяка една сфера.

„Приехме документ за задължения в областта на киберотбраната”, коментира Митов и припомни, че вчера Министерски съвет е приел Стратегия за киберсигурността. „С този документ се ангажирахме да инвестираме в националните си мрежи така, че да отговорим на съвременните предизвикателства. Това от своя страна ще повиши устойчивостта на Алианса, както индивидуално, така и в колективен аспект”, каза още той.