Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена. Това заяви новоизбраният премиер на страната Християн Мицкоски в интервю за ТВ 24, предаде БТА.

По думите му той е готов да седне и да намери решение с новото българско правителство.

"Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше, не може да стане. За да намерим решение, ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам това да бъде правителство на нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов", коментира Мицкоски.

Той иска да разбере каква е била причината да се появи искането за включване на българите в Конституцията на РСМ и какви са потенциалните рискове в бъдеще. Според него Северна Македония е направила много за европейските ценности, но не е получила нищо. 

Новото правителство в Скопие отхвърли сделката с България

Новото правителство в Скопие отхвърли сделката с България

Националистическа коалиция е сформирана около ВМРО-ДПМНЕ

Кой нарушава правата на българската общност в Северна Македония, запита той? Мицкоски отбеляза, че отговорната институция в Европа, която да каже, че това е така, е Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Присъдите са 14 за България срещу нула за Северна Македония, изтъкна той.

По думите му македонската общност в България не иска да е част от Конституцията, а иска да си регистрира неправителствена организация. "Значи, там не могат неправителствена организация да регистрират, а тези тук (българите в Северна Македония), имат каквото поискат", заяви Мицкоски.

Иначе новият премиер посочи, че ще подкрепи Договора за приятелство и добросъседство с България и "за всичко, което е полезно".