Личният състав на Военновъздушните сили (ВВС) доказа решителността си да пази въздушното пространство на България. Това отчете командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев.

Въпреки ограничените ресурси личният състав на ВВС е участвал успешно във всички национални и международни учения и активно в задачи по оказване помощ на населението, сочи анализът на дейността на Военновъздушните сили за 2015 г.
ВВС са участвали в 5 национални и 16 международни учения.

Ген. Радев отбеляза, че работата през годината е била съпътствана от множество предизвикателства като остър недостиг на ресурси, изтичане на технически ресурс на авиационната техника, отход на подготвен състав и свръхнатовареност.

В тежки условия командването на ВВС и командирите по места търсели ефикасни и ефективни решения, за да изпълнят поставените от висшето военно и политическо ръководство задачи.

През второто полугодие на 2015 г. се е засилила тенденцията за напускане по собствено желание от всички категории военнослужещи. През есента на 2016 г. ще влязат в сила нови планове и програми за обучение на курсантите, разработени през миналата година.

През 2015 г. ВВС изпълнявали поетите съюзни ангажименти към НАТО в рамките на разполагаемите ресурси.

Очертава се тревожно закъснение на сключване на второ междуправителствено споразумение с Полша за интегрирана логистична поддръжка на МиГ-29“, се посочва в доклада. За да се минимизира риска в осигуряването на изтребителите ни, по предложение на командването на ВВС се разработили документите за процедури за доставки по Закона за обществените поръчки.

Истинско предизвикателство през 2015 г. е била и летателната подготовка заради липсата на яснота за ресурсната осигуреност. Благодарение на рационалното използване на ограничените ресурси е изпълнен висок процент от планираните летателни часове (нальот). Отбелязва се обаче, че причината, нальотът да не бъде изпълнен в пълен обем, е липсата на изправна авиационна техника и недостатъчните доставки на гориво.

Най-важното постижение на ВВС е, че не е допусната загуба на човешки живот и техника.
За 2016 г. най-важната задача ще бъде съхраняването на подготовката на личния състав и изправността на техниката за изпълнение на основните задачи. Прогнозите са, че тази година ще бъде белязана с риска от полети с авиационна техника с удължен ресурс. Въпреки междуправителственото споразумение с Полша и процедури по ЗОП за логистична поддръжка на МиГ-29, доставки и ремонти могат да се очакват най-рано в началото на 2017 г.

2016 г. ще остане критична по отношение на водене на летателна дейност и бойна подготовка без произшествия.

„Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност, за изпълнение на съюзническите ни ангажименти е придобиването на нов тип боен самолет“, подчерта ген. Радев пред журналисти.

По отношение на изпълнението на планираните летателни часове, командирът на ВВС изтъкна, че е „фантастика“ да достигнем стандартите на НАТО.

Според командира на Военновъздушните сили е логично и нормално наши военни да участват в т.нар. „еър полисинг” съвместно с бойни самолети на НАТО.

Той коментира промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволяват точно на българските изтребители да изпълняват такива дежурствата. Според Радев български самолети трябва непременно да участват.

„Стремим се към повече способности заедно с нашите съюзници, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наша изтребителна авиация в този еър полисинг“, коментира ген. Радев.

По думите му е нормално е да бъдем водещи, все пак това е задача на наша територия и България е отговорна за тази част от пространството в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Според командира на българските ВВС трябва да има ясна дефиниция що е то съвместна охрана и да е определена нашата роля. „Нашата роля ние виждаме с участие на въоръжение, бойна техника, самолети и екипажи от българските ВВС, а не просто с радари и системи за комуникации“, поясни ген. Радев.

Той изрази надежда, че държавните ни мъже ще проявят един наистина държавнически подход и законът ще има необходимата формулировка, така че да не допуска двусмислено тълкуване.

В заключение ген. Радев заяви, че очаква от новия началник на отбраната да продължи политиката и на щаба на отбраната и на ръководството на МО за развитие на модерни, боеспособни ВВС.

Вицеадмирал Румен Николов не присъства на представянето на анализа на ВВС за 2015 г. поради друг ангажимент.