Новият шеф на СДВР комисар Ивайло Иванов е предложение на главния комисар на МВР Младен Маринов. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Ивайло Иванов е новият директор на СДВР

Ивайло Иванов е новият директор на СДВР

Със заповед на министър Валентин Радев

Той е впечатлен от биографията на Иванов с цяла страница от награди. Радев обяви, че само го е одобрил и назначил. "Аз се надявам, че ще оправдае доверието и на прекия си ръководител - главния секретар и моето", заяви Радев. Сред приоритетите, които Радев изтъкна, бе темата с председателството на България на Съвета на ЕС.

По думите му днес са имали съвещание с ресорния министър по председателството - Лиляна Павлова във връзка със системите за сигурност. Първата и много важна задача е осигуряването на сигурността, включващ НДК, подхода към Бояна и Летище София.

"Моя задача е да си направя екипа, да разпределя функциите кой с какво ще се занимава. Обществените поръчки също е много важно", коментира Радев.

Министър Радев заяви, че обществените поръчки са били придвижени от служебното правителство, но все още има забавяне. Причините били чисто формални и административни.

Създадена е нова дирекция, занимаваща се с обществени поръчки. Сроковете за провеждането им са 1-ви октомври и края на годината. С парите в размер на 101 млн. и 59 хил. лв.  ще бъдат закупени облекла и оборудване, технически средства.

Министър Радев бе категоричен, че няма лични симпатии към никого. Външен е за системата на МВР и затова ще уволнява без да се притеснява от никого. По думите му, все пак нямало да има чистки и рокади в МВР.

Той обеща да е безкомпромисен, ако някъде забележи нещо. Вътрешният министър коментира още, че в МВР има изработени критерии, което му харесва, така било и в други ведомства като Министерство на отбраната, например и ще се постарае ръководният състав да спазва въпросните критерии. Радев заяви, че ще се срещне и с областните ръководители на дирекции на МВР.

На въпрос за диалог със синдикатите, Радев заяви, че е работел добре със синдикатите в Министерство на отбраната и изрази надежда и с тези в МВР да намери общ език.

"Видях от техните публикации много справедливи въпроси. Не знам доколко ще успеем да отговорим веднага", коментира той.

Новият вътрешен министър постави въпроса за доверието на гражданите в системата на МВР. По думите му е важно отвън да започнем да вярваме на институциите. За това щяла да допринесе и новата техника и оборудване.

Ключово за мотивацията на служителите в системата на МВР според Радев, освен доверието на гражданите, са нивото на оборудване и заплащането на полицаите. "Нямам никакви илюзии по отношение на заплащането", коментира Радев.

Той заяви, че има подкрепата и на премиера за бъдещи промени. На въпрос за проблемите с материалната база, Радев бе категоричен, че не само в СДВР не бил правен ремонт .

"В МВР като влизам не ми харесва", коментира той и изтъкна, че лично като гражданин не веднъж е заявявал възмущението си от състоянието на районните в страната и начинът, по който се осъществява приемът на граждани. Той бе категоричен, че ще настоява и за по-голям бюджет, ако това се наложи, но първо трябвало да се видят пробойните за бюджета.

Министър Радев връчи ключовете от 60 нови автомобила за нуждите на Пътна полиция. Превозните средства за разпределени за СДВР и областните дирекции на МВР във Варна, Пловдив и Стара Загора.