Имаме проблем с българското правосъдие, който трябва да се реши. Решим ли го - ще спрем да име проблеми със страните от ЕС, заяви външният министър Младенов в сутрешния блок на Нова тв и попита „Знаете ли колко време имахме голям проблем с финландците?".

Той припомни измамна схема от преди няколко години, прилагана от българи във Финландия. Български граждани открили дупка във финландското законодателство. Те пристигали във Финландия и искали политическо убежище там, с цел да получат пари от финландската държава. „Седиш 2-3 седмици, плащат ти, хранят те", разказа министърът и допълни, че след което като се разбере, че нямаш нужда от политическо убежище, финландската страна ти купува билет и те праща обратно в родината ти.

Това принуди Финландия да промени законодателството си, отбеляза дипломат номер едно и поясни, че заради тази злоупотреба на наши сънародници се стигнало до практиката във Финландия молбите за политическо убежище дори не се разглеждат, ако идваш от страна членка на ЕС.

„Открихме няколко населени места, където предимно се практикуваше това и разбихме тази схема", съобщи Младенов. По думите му измамната схема вече не съществува, но това е нанесло големи щети на образа на България в чужбина.

Относно приемането на България в Шенгенското пространство, дипломат номер едно посочи: „Това, което трябва да постигнем е да постигнем такъв компромис, който да е приемлив за всички, защото всичко което се прави в ЕС, е компромис между 27 страни членки".

Той поясни, че в разговори с финландската страна от там са заявили: „Вижте, ние продължаваме да имаме притеснения относно вашата правосъдна система, но ви дадохме време и стигнахме до извод, че предложението, което Германия и Франция правят за поетапно присъединяваме към Шенген, отразява притесненията и постига един разумен компромис".

Припомняме, преди дни министърът по европейските въпроси на Финландия Александър Стуб посочи, че страната му е смекчила съпротивата си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген и иска компромисен план. През септември Финландия се присъедини към Холандия и официално се противопостави на приемането на Румъния и България в Шенгенската зона.

На въпрос дали страната ни ще бъде приета в Шенген до края на мандата на настоящото правителство, Младенов подчерта: „Говорим за много по-кратки срокове - първоначално се отворят границите - въздушните и морските и после и сухопътните".

По казуса с посланиците на България, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), Младенов обяви, че е разговарял с новоизбрания президент Росен Плевнелиев и в първите дни след неговото встъпване в длъжност, ще се пристъпи към смяна на около 40 посланици. Външният министър поясни, че това са както посланици с принадлежност към ДС, така и такива, на които им изтича мандатът.