Младежите до 18-годишна възраст ще могат да посещават заведения, игрални и компютърни зали, обществени места след 22.00 ч. или с родителите си, или с осигурено дееспособно лице за придружители.

Това предлага Столичната община във внесения в Столичния общински съвет нов проект за наредба за обществения ред, съобщи БНР.

На собствениците и управителите на заведения е забранено да продават и сервират алкохол, тютюн и тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст.

В проектонаредбата се забранява търговските обекти, където се консумира алкохол, които причиняват шум и се намират на отстояние до 50 метра от жилищни сгради, да работят след 22.00 часа.

Ако бъдат констатирани две нарушения в рамките на една година, районните кметове ще отнемат временно разрешителното за извършване на търговска дейност.

В предложения от Столичната община нов проект за наредба за обществения ред са включени предложенията, направени от столичния омбудсман, СД на МВР, както и от комисиите по околната среда, обществения ред и сигурността и по инженерната инфраструктура на Столичния общински съвет.