Служители на Министерството на външните работи излязоха на протест тази сутрин. Те се събраха в двора на МВнР, където подхвърлиха жълти стотинки.

Председателят на Синдиката в МВнР Мартин Колев сподели по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия, че още през юни месец служителите на МВнР са предупредили, че готвят стачка, тя е напълно деполитизирана, а служителите искат решение на проблемите им в бъдеще време, а не в минало.

Исканията: двойно увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Днес служителите на външно министерство отишли на работните си места в черно в знак на протест, защото не могат да приемат, че са безгласни букви. Въпросът за ниското заплащане е поставян многократно, като служителите в МВнР срещат принципното разбиране на ръководството на МВнР, но шефовете не разполагали с необходимия инструментариум за заплатите на служителите си. Непрекъснато се налагало да се използва лична техника. Колев недоумява още как младите хора могат да бъдат привлечени на работа в МВнР с телефони с копчета и един работещ лаптоп на дирекция.

Той сподели и друг фрапиращ случаи - миналият месец бил на командировка в страната и още си чакал да получи десетте лева от командировката. Мартин Колев настоя за система, която да е прозрачна, сигурна и предвидима. Стачката е отчаян призив на служителите на МВнР.

Людмил Илиев, заместник-председател на Синдиката посочи данни: средната заплата в МВнР е 1 600 лв. бруто, най-ниската брутна заплата е от 900 лв. за специалист, 1178 бруто за младши експерт и 1450 лв. бруто за младши дипломат. Не се заплаща и извънредния и нощния труд.

157 млн. лв. е бюджетът на Външно министерство, като той е на нивата от 2007 г. МВнР е на първо място по изисквания за встъпване в длъжност и е на последно място по заплащане във всички ведомства. Има около 100 незаети щатни бройки във ведомството.

30 млн. лв. нужни на МВнР да реши проблема със заплатите

30 млн. лв. нужни на МВнР да реши проблема със заплатите

Ръководството е поискало увеличение с 30%

140 служители на МВнР са напуснали от 2018 г., като 68 души са прекратили предсрочно мандата си в МВнР, като водещите мотиви са били финансови.

Във ведомството липсва и формула за преизчисляване на заплатите.

Илиев се оплака пред депутатите от Комисията по външна политика, че предвид ниските заплати в МВнР, служителите биват все още издържани от родителите си.

Той подчерта, че стачката е преди всичко за достойнството на всички служители на българската дипломатическа служба.

Председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева, която е и дългогодишен министър на външните работи, призова Илиев да не прекалява с черните краски и да бъде малко по-обективен спрямо критиките си за Външно министерство.

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов обяви, че въпреки всичко чуто дотук, професионализмът в министерството не е на по-ниско от миналите години. Трудно е обаче да се привлекат нови и млади кадри, които са желани в частния сектор и в чужбина. В самото ведомство се кандидатства с много високи изисквания. Той увери, че ръководството на МВнР полага усилия за увеличаване на заплатите.

Кондов се надява, че депутатите по някакъв начин ще подпомогнат финансирането на Министерство на външните работи, за да може служителите на ведомството да бъдат мотивирани да работят за него. "Ние сме на опашката на всички ведомства", оплака се Кондов и добави, че изостаналостта на министерство допринася за напускането на младите хора от МВнР.

Служители на МВнР излязоха на протест

Служители на МВнР излязоха на протест

Те настояват за увеличение на заплатите