С одобрението на мнозинството в парламента бе прието предложението на Министерския съвет за продажба на три обособени части от "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот. От коалиция "Обединени патриоти" не одобриха решението. Те призоваха за явен търг на частите от имуществото на завода, съобщи БНР.

Единият от имотите е земеделска земя с близо 7 декара в село Калояново, Пловдивско. Към нея има осем сгради с обща площ от близо 2 хил. квадратни метра. Той се използва като производствен и складов обект. В списъка за приватизация е и почивна база "Чевира" в землището на село Старосел. Към нея има столова и едноетажна сграда с разгърната застроена площ от 1215 квадратни метра.

"На тезгяха" за продан е определен и незавършен триетажен хотел с площ 556 квадратни метра.

ВМЗ Сопот отрича слухове за приватизация

ВМЗ Сопот отрича слухове за приватизация

Не е добре да се повдига въпросът за оръжейните лицензи

Припомняме, с писмо от 25 февруари 2019 г. от завода отричаха слухове за приватизация. Военно-промишления комплекс на България - ВМЗ ЕАД Сопот е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Всички твърдения, че заводът ще се продава цялостно или частично не са верни и само подкопават доверието към дружеството. Това пишеше в позиция на съвета на директорите на ВМЗ Сопот.

Според вносителя, целта е да се приватизират обособени части от ВМЗ - Сопот поради отпаднала необходимост от тях за реализиране на производствената и търговската дейност на дружеството. Същите не се използват и са необходими допълнителни разходи за тяхната поддръжка.

Депутатът Димитър Александров от ГЕРБ подкрепи министерското решение.

ВМЗ-Сопот поемало по пътя на иновациите и високите технологии

ВМЗ-Сопот поемало по пътя на иновациите и високите технологии

Научно-технологичен парк може да бъде израден в предприятието

"Първото, което се случва е, че се освобождава един финансов ресурс, който е на разположението на държавата. Освен това най-вероятно са плащани някакви данъци и такси, които допълнително утежняват работата на самото предприятие".

В отговор депутатът-патриот Йордан Апостолов възрази на начина, по който се пускат в продажба имотите.

Американски компании отличиха нашата оръжейница ВМЗ-Сопот

Американски компании отличиха нашата оръжейница ВМЗ-Сопот

За следващите 5 години очакват развиване на сътрудничеството

"Хайде тази процедура да пробваме да я пуснем на явен търг, защото този мач в момента е свирен и няма смисъл тук, от трибуната, да ни убеждавате колко била важна приватизацията на терени с отпаднала необходимост в Старосел, където има докарана минерална вода от 3 километра и половина", заяви Апостолов.

След приетото днес решение процедурата за продажбата на имотите ще бъде реализирана от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол по реда на закона, уверяват вносителите.

Малко по-късно от Съвета на директорите на ВМЗ - Сопот съобщиха, че обявените за продажба активи са неоперативни и носят разходи.

Ето и пълният текст на писмото:

"Съветът на директорите на ВМЗ ЕАД Сопот - най-голямото предприятие от Военно-промишления комплекс на България, напомня, че предприятието е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Този факт категорично обяснява, че не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода.

Министерският съвет предложи на Народното събрание Проект на решение за приватизация на три обособени части от имуществото на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД - Сопот.

Според гласуваното на 27.02.2019 година от Кабинета решение, предложените за продажба активи: неизползваем склад в Калояново, хижа "Чивира" в Средна гора /неработеща от 2010 година до настоящия момент/ и недостроена сграда в Сопот /започната с намерение да е хотел, но така и незавършена от 90-те години на ХХ век до днес/, не са оперативни и необходими за реализиране производствената и търговска дейност на дружеството, напротив - те се рушат и изискват допълнителни разходи за поддръжка.

Парламентът реши на първо четене на 3 април т.г. имотите с отпаднала необходимост да бъдат продадени.

След окончателно решение на Народното събрание, процедурата за продажба на имотите трябва да бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.