В министерството на отбраната търсят решение на въпроса за дома на майката на убития командос Емил Шарков - Ваня Рибчева. Това стана ясно от отговора на военния министър Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол.

Припомняме, широка обществена реакция предизвика информацията, че майката на убития в Лясковец командос е получила заповед за напускане на дома, който обитава от години.

В МО преглеждат ведомствените жилища и правото на обитателите им

В МО преглеждат ведомствените жилища и правото на обитателите им

Военното министерство обяснява защо иска майката на Емил Шарков да напусне дома си

"Наредил съм всички фрапиращи случаи да ми бъдат докладвани лично. Има чисто човешки проблеми - 91-годишна жена, която няма къде да живее, както и майката на убития командос", каза Каракачанов по повод прегледа на ведомствените жилища и правото на хората, които живеят в тях да ги обитават.

"Търсим решение съвместно с други институции. Няма на кой закон да се опреш, когато трябва да изгониш 91-годишна жена на улицата", каза министърът. Там търсим решение по друг начин, пуснати са писмата, за да се спре действие на придобиване по давност. За всички останали имоти - не е морално хора, които нямат основание да заемат жилищата, а тези над 4 хил. военнослужещи, които имат нужда, да не могат, обясни Каракачанов.

Министърът разясни, че в МО разполагат с 2591 жилища, ателиета и гаражи в 78 населени места. Проверка установила, че 177 жилища и 66 гаража се обитават на отпаднало правно основание. Издадени са заповеди за изземване. Гаражите не изпълняват социална функция, с настаняването в тях не се изпълняват жилищни нужди, каза той.

От общият брой нуждаещи се от жилище картотекирани военни 4142, в София град са 1319. Неморално е да допуснем тези 243 обекта да бъдат незаконно обитавнаи от неправоимащи лица, каза Каракачанов.

Депутатът Николай Цонков заяви, че гаражите могат да бъдат използвани за приход от ведомството. Само 27 млн. лева са заложени за собствени приходи на министерството. Според него може да се помисли за разширяване на жилищния фонд на МО. Той информира министъра, че ведомството има гаражи на ул. "Оборище", за които няма акт за собственост.

Министър Каракачанов отговори, че в страната има над 100 гаража и обмислят вариант да съберат приходи от тях.

"Има фрапантни случаи, години наред не са вземани мерки", каза Каракачанов за неправомерното заемане на ведомствени жилища. Той даде пример с хора, които живеят в тези жилища 30 години след изтичане на правото им на ползване.

"Там живеят техните внуци и не плащат нищо. От години наред не се плаща нито вода, нито парно. Това лежи върху нас. Човек, закупил жилище от МО, след това го прехвърля и заема ново жилище, което сега продължава да ползва неправомерно" каза Каракачанов.