Министерството на отбраната е спазило държавния протокол при организацията на водосвета на Богоявление, който не е променян от над 20 години.

Позицията на ведомството е по повод недоволството на председателя на НС Росен Желязков, председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и Борислав Гуцанов от БСП. Те отправиха остри критики към кабинета, че не е поканил депутатите да присъстват на ритуала по освещаването на бойните знамена вчера на Йордановден.

Според протоколните изисквания поканите се изпращат на базата на стандартен списък, който се актуализира периодично, посочват от МО. Военният министър Тодор Тагарев е възложил незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана.

Пропуск обаче действително е установен и той е по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което е сигнализирал сам на ръководството и пожелал да подаде оставка от заеманата позиция.

От Министерството на отбраната отбелязаха и че са "отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната".

Отговор от страна на Делян Пеевски не се забави, като той призова министър Тагарев да не се крие зад съветници и експерти, а да поеме отговорност "за гафа".

От Виетнам Росен Желязков пита защо депутатите не са поканени на водосвета на бойните знамена
Обновена

От Виетнам Росен Желязков пита защо депутатите не са поканени на водосвета на бойните знамена

Делян Пеевски и Борислав Гуцанов също отправиха остри критики към Министерството на отбраната

От Министерство на отбраната не посочват какво точно означава "неактуализиран списък", но предвид факта, че единственият нов председател на ПГ в 49-то Народно събрание е именно Делян Пеевски (останалите са конституирани със старта на парламентарната дейност) е вероятно именно той да не е получил покана.