По повод изнесената на пресконференция на НДСВ информация за свален билборд, разположен на територията на Изпълнителна агенция „Социални дейности", от Министерство на отбраната информират, че материалът е свален от фирмата-наемател на рекламното съоръжение след писмена покана от изпълнителния директор на агенцията Мария Димчева.

Припомняме, по-рано днес НДСВ излезе с искане служителката Димчева за бъде уволнена, а министърът на отбраната публично да се извини.

В договора, сключен между ИА „Социални дейности" и фирмата- наемател, изрично е указано, че на рекламния елемент (билборд) ще се прави реклама в смисъла на легалното определение на понятието, дадено от Закона за защита на конкуренцията и Наредбата на СОС, посочват още от министерството.

Съдържанието, изложено от фирмата-наемател, по същество не представлява реклама на стоки и услуги, а съдържа послание, както и изобразено лого на политическа партия.

Предвид легалната дефиниция на понятието „реклама", залегнало в Закона за защита на конкуренцията и Наредбата за преместваемите обекти за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, фирмата е приела, че е нарушила клаузите на договора за ползванена билборда и сама е отстранила изложения материал.

В Министерството на отбраната и Българската армия не може да се извършва "пропагандна и агитационна дейност в полза или във вреда на политически партии, движения или коалициис политически цели, на синдикални организации и на кандидати за изборни длъжности" гласи чл. 182, ал.2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.