Военното министерство ще поиска от ЕС допълнителен финансов ресурс за разходите по охраната на границата. "Ще кандидатстваме по всички възможни програми", заяви министър Николай Ненчев.

Той многократно е настоявал да бъдат предвидени средства и за МО. "Ние сме много силно затруднени", подчерта Ненчев и допълни, че са предоставени толкова военни и техника, колкото са поискани.

Валентин Радев от ГЕРБ се поинтересува как се разходват бюджетните средства на Министерство на отбраната и какво се случва с обществените поръчки. Ненчев заяви, че имат известни затруднения с горивата. "Отделяме доста сериозни разходи по охрана на държавната граница, които са ежедневни и не са малко", уточни той.

Ненчев отново се довери на фирма на Маджо за доставка на горива за армията

Ненчев отново се довери на фирма на Маджо за доставка на горива за армията

За 2 месеца фирмата печели два търга за общо 15 млн. лева

Ненчев изтъкна, че ще бъде обявена обществена поръчка и се надява през ноември да имат налични горива. Военното министерство има няколко проекта по програма на НАТО, които ще бъдат насочени към Ново село и Безмер - те са за около 60 млн. лв., средства, които ще бъдат усвоени.

Армията обяви поръчка за доставка на горива

Армията обяви поръчка за доставка на горива

Търсят и доставчик на 20 автобуса

"Приключихме с проекта за новите униформи, възложени са на Интендантско обслужване", обяви Ненчев. Очаква се до края на годината първите бройки да са готови. Една част от униформите ще отидат за контингента ни в Афганистан. "Ще усвоим най-вероятно всичко, което сме получили като бюджет", посочи военният министър и допълни, че излишъци едва ли ще има.