Моделът „Плевнелиев“ на управление на президентската институция  е вече отречен.Той няма бъдеще. Настоящият държавен глава не успя да излезе от сянката на съмнението, че е посоченият от някого президент, от това, че е политически зависим, заяви в ефира на „Канал 3“ председателят на ПП  АБВ  и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Това съобщиха от пресцентъра на АБВ. 

По думите му, президентът трябва да бъде преди всичко патриот, не такъв, който ще козирува на външния фактор, преди още да са му поискали нещо. Той попита колко пъти в последните пет години ние сме защитили българския интерес в рамките на европейските институции. 

Според Първанов националните интереси трябва да се защитават по-активно и на правителствено ниво. Той се обяви против европейските санкции срещу Русия, които са във вреда на нашата държава, както и срещу евентуалното подписване на соченото за спорно търговско споразумение между САЩ и ЕС, което според мнозина ще позволи и широкото  пласиране на европейските пазари на нискокачествените  ГМО  продукти, произвеждани зад Океана.

Председателят  на АБВ  отговори и на въпроси, свързани с участието на партията в управлението на държавата. По думите му темата ще бъде разгледана на предстоящия конгрес на партията в края на следващата седмица.

Първанов коментира и възможностите за партньорство с левите политически формации, в това число и БСП , и неговото ново ръководство. „Поздравявам госпожа Нинова с избора й за председател на БСП. Това е един добър избор. Това е някаква предпоставка за промяна  не само на БСП, но и на левицата. Има обаче много време, много вода да изтече, много разговори да се проведат. Да се видят кои са общите идеи, да се види в крайна сметка, коя е кандидат- президентската двойка, която би могла наистина да бъде печеливша “.

В заключение Георги Първанов посочи, че от кризата в управлението на държавата, включително и на ниво президентска институция, се излиза с характер, воля и лидерство. По думите му, за съжаление, времето за търсене на единна, национална надпартийна кандидат-президентска двойка за тези избори е вече отминало. „Сега вече това не може да се случи, защото влязохме в друга схема. Схема, която ни води в един  сблъсък,  който не е идеологически, но при всички случаи е сблъсък на различни политически формати. Така, че „национално единение“ остава добро пожелание, но за след изборите“.