Българската армия продължава да бъде гарант за отстояването на суверенитета, териториалната цялост и сигурността на всеки един гражданин. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след като връчи пагони на висши военни.

"Ние очакваме от Българската армия да бъде символ на усещането на хората, че държавата е силна и непреклонна във волята си за отстояване на своя суверенитет, териториална цялост и сигурността на всеки един гражданин". Това заяви върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев на тържествена церемония по удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия, което се проведе в сградата на президентската администрация.

С указ на президента Росен Плевнелиев бригаден генерал Цанко Стойков е назначен на длъжността командир на Военновъздушните сили и получи висше офицерско звание "генерал-майор".

Новият командир на 24-та авиационна база е полковник Димитър Иванов, който днес бе повишен в звание "бригаден генерал".

Президентът Плевнелиев назначи полковник Пламен Йорданов на длъжността командир на 61-ва механизирана бригада и го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Новият командир на Националната гвардейска част е бригаден генерал Илко Йорданов.

Бригаден генерал Груди Ангелов бе повишен в генерал-майор. Той освободи командирското място на 61-ва механизирана бригада и бе назначен за началник на Военна академия "Г. С. Раковски".

"Многобройни са кризите в Европа и нашия регион, и това прави вашата задача още по-отговорна. Вие сте достойни генерали и с вашата работа спечелихте сърцата на българския народ", категоричен беше държавният глава, който посочи, че това е последната церемония по удостояване с висши офицерски звания в неговия мандат.

Според държавния глава модернизацията на Българската армия е стратегически важна и неотложна. "Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020, която е одобрена и приета от всички, финансово обезпечена, трябва да бъде изпълнена. Не може да има никакво оправдание ако се намери повод да бъде отложена", подчерта в речта си президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев заяви, че парите за армията в Бюджет 2017 са "впечатляваща сума, с която изпълняваме ангажиментите си към нашите партньори. Този процес трябва да продължи до достигането на 2 % от БВП".

"Модернизацията на Българската армия не е самоцел, а израз на решимостта на държавното ръководство да отговори адекватно на новите заплахи за националната сигурност, сред които различни хибридни действия, големите миграционни потоци, опасността от терористични атаки", каза генерал-майор Цанко Стойков, който благодари за повишението от името на всички отличени днес офицери.