Защо Ефрем Моллов е сепаратист, а обръщението "българомохамедани" не е обидно, отговори археологът проф. Николай Овчаров. Вчера Овчаров бе разпитван в полицията след обвинение от Институт "Помак" и неговия лидер Моллов.

Сепаратизмът е идеологически и конкретен, обясни Овчаров и подчерта, че Моллов е доста подготвен и умен човек и трудно се "изпуска" в своите медийни изяви, но все пак го е правил достатъчно пъти. Проф. Овчаров цитира изказвания на Моллов в различни телевизии, както и части от неговата книга.

"Ние българите не сме единна нация, а сбор от етноси", заявява Моллов и дори цитира думи на Христо Ботев, в които големият български поет и революционер изрежда отделни групи, от които е изградена българската нация. "Четете си вашия Ботев и не ми говорете, че няма помаци", добавя пред "Нова Телевизия" Моллов.

Помаците са отделен етнос и нация, потомци на всички онези, които са били против християнството, твърди Моллов пред Кеворк Кеворкян, цитира още Николай Овчаров. Тезата на Моллов, застъпена и в неговата книга е, че помаците са част от "Великата България", възникнала още по времето на Цар Кир, които бягат в Родопите след християнизирането на региона.

Моллов нарича предатели Цар Борис, Цар Симеон, Св. Св. Кирил и Методий и всички, които имат пръст в християнизацията на българите, посочи проф. Овчаров. Според Моллов помаците са "многомилионна общност, която се намира в 6 държави и има език, който българите не разбират", цитира още професорът. Този език е родопски диалект или средновековен български, обясни той.

Още по-опасен е конкретният сепаратизъм, посочи проф. Овчаров. Един от неговите съратници и финансов директор на Институт "Помак" Васил Войнов, който е бивш зам.-министър по социалната политика, е председател на Инициативен комитет "Върнете земята на Црънча", разказа Овчаров. Става дума за за административен спор за земи, намиращи се на няколко километра от граничната бразда между България и Гърция.

"Искаме да минем административно към съседната държава", заявява тогава въпросният инициативен комитет, като изпраща и писмо на посланика на Гърция у нас. "В Гърция земята и земеделците се уважават, а тук не и искаме специална процедура за прехвърляне на крайграничните села Црънча и Бръщен към област Драма или към Кавала", се казва още в писмото, цитирано от проф. Овчаров.

По отношение на обвинението за използването на израза "българомохамедани" Овчаров беше донесъл български тълковен речник, където този израз съществува. Това е общоприето обръщение за българи, които изповядват исляма, а не християнството, обясни проф. Овчаров и добави, че по същия начин, по който реагира Моллов на това обръщение, би трябвало да реагират българите католици или българите протестанти.

На въпроса кой финансира Ефрем Моллов проф. Овчаров отговори с цитат от интервю на акад. Георги Марков, според когото партията и института са финансирани от "поредната чуждестранна фондация "Фридрих Науман", притежаваща мрежа от неправителствени организации. Тази фондация играе важна роля в пропагандирането и промиването на мозъка на много хора, които са убеждавани, че са помаци, казва Георги Марков.

Своето изложение проф. Овчаров завърши с факта, че в Златоград, където живее, от двете му страни живеят българи - християни и мюсюлмани. Когато за първи път стъпил там, го предупредили никога да не използва думата "помак", тъй като в Златоград живеят българи, независимо от религията, която изповядват.

"Аз съм доктор на историческите науки, автор на 48 книги, а от 33 години работя като археолог в Родопите и съм разкрил останките на 15 църкви и 4 манастира, както и на десетки християнски некрополи, които доказват, че населението на тази местност преди 15-ти век е изключително християнско", защити се проф. Николай Овчаров.

Запитан как се чувства с обвинения той призна, че не е приятно да си клиент на прокуратурата, но от друга страна по този начин е получил възможност официално да аргументира тезата си, че Ефрем Моллов и Институт "Помак" са антибългарски и вредни.