Механизмът за проверка на Европейската комисия (ЕК) не трябва да се премахне, а да се подобри, защото за осем години не е постигнал целите си. Това заяви пред БНР проф. Георги Димитров, който се занимава експертно с тези въпроси.

В председателството на Европейската комисия се организира дискусия „Жан-Клод Юнкер, България и защита на върховенството на правото". Организатор на събитието е „РискМонитор”. Поводът за дискусията е обявеното от Юнкер, че е много вероятно механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне за Румъния, а за България да остане, докато не изпълни целите си.

Димитров обясни, че идеята на дискусията е да се сформира консорциум от заинтересовани граждански организации. Те трябвало да си партнират с ЕК и да насочат вниманието на комисията към онези проблеми, които трайно биха подобрили ситуацията в страната.

Проф. Георги Димитров коментира, че имало съпротива някой отвън да наблюдава какво се случва в двете балкански страни. Тази съпротива напоследък била силно изразена в България.

По думите на Димитров механизмът е трябвало да подпомага страните, при положение, че те имат желание да провеждат съдебна реформа и да се борят с корупцията. В дизайна на механизма не се допускало, че може да има систематична политическа съпротива срещу каквато и да е реформа в съдебната система и да се провеждат реално действащи механизми за борба с корупцията.

Експертът смята, че големият проблем на механизма е това, че той не разбира за какво става дума на терена на корупцията по високите етажи на властта.

Изхождало се от допускането, че отделни хора злоупотребяват с възможностите, с които разполагат. Изобщо не се допускало, че има систематична връзка между сивата икономика, която е покровителствана от определени политически среди. Тези политически среди пък били свързани с криминални среди. Именно това корумпирало цялата съдебна система, коментира проф. Георги Димитров.

Той предупреди, че няма да има резултати, докато не бъде променена систематичната връзка, която напоследък се нарича модел „КОЙ”.