Политически чадър, опънат в нощта на победата на БСП и ДПС на президентските избори, доведе до ограбване на средствата от НЗОК. Това каза бившият здравен министър д-р Петър Москов на пресконференция в синята централа. Той и Ваньо Шарков (бел. ред. зам.-министър на здравеопазването при Москов) са внесли сигнал до прокуратурата за неправомерно разходване на публични средства в особено големи размери от НЗОК.

Москов посочи, че за месеците ноември и декември парите, които са неправомерно източени от НЗОК са в размер на 20,3 млн. лева.

"Чадъра го опъна лично г-жа Корнелия Нинова. Тя сложи пръста си там, като каза, че първата задача на БСП ще бъде да премахне контролните механизми на касата, основният от които е пръстовият идентификатор", категоричен бе Москов.

Той не пропусна и думите на лидера на левицата Корнелия Нинова, която си позволила да нарече българската десница "паралелна държава".

НЗОК защитава своята независимост с призив към Москов

НЗОК защитава своята независимост с призив към Москов

Припомнят, че не са институция за политическа употреба

Петър Москов представи как е действал пръстовият идентификатор, след като постъпят данните от него в електронните масиви на НЗОК. На практика парите на болниците се изплащат след сравняване на данните от пръстовия идентификатор и представените ежедневни отчети на болниците, което всъщност е пациентският контрол.

При съвпадение на универсалния идентификационен номер (УИН) и отчетите на касата следва автоматично потвърждаване и плащане от НЗОК. При липса на такова съвпадение за реално физическо присъствие от пръстовия идентификатор се докладва на ниво централна осигурителна каса. Съгласно правилника, касата не заплаща дейност, която не е подадена в информационните отчети и не приета от информационната й система.

140 млн. лв. са заявките на болниците за месец ноември, от които 11,5 млн. лв. са с несъвпадение. За декември сумата, за която няма съвпадение, е 8,8 млн. лева. Така сумата набъбвала до 20.3 млн. лв., които са парите за Фонд "Асистирана репродукция" за година и половина. Парите са достатъчни и за 40 хиляди случая на нуждаещи се от продължително лечение на пациенти с инсулт и тежки операции.

"Неналичието на пациента е свързано с неплащане на болницата и това е смисълът на овластяването на пациента през електронната идентификация", коментира Москов. По думите му пръстовият идентификатор е премахнат фактически, без да бъде премахнат юридически.

От 272 болници за 12 несъвпадението е над 30%, за 30 лечебни заведения несъвпадението е над 10%, а за всички останали болници е между 1 и 3%.

"Политическата отговорност е на политическите сили, които управляват след президентските избори", категоричен бе Петър Москов. По думите му да кажеш в нощта на изборите - спокойно ние се връщаме, кражбите могат да продължат, е политически сигнал за това, че контрол няма да има.

Москов коментира, че НЗОК винаги е била източвана, като зад това източване винаги е имало политическа протекция. По думите му през последните две години е направено така, че политическият натиск да бъде върху ефективното разходване на парите за здравноосигурителни цели, а не през търговски схеми. Заявката на БСП беше: "Спокойно ние се връщаме и като се върнем контролните механизми ще отпаднат", коментира д-р Москов. По думите му това е "политическа атака срещу политическите покровители на кражбата".