Балансите в оформящото се правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти ще бъдат много трудни и ще изискват по-голямо количество компромиси, а това ще направи още по-трудно реформирането, бъркането в гнилите системи. Това е очакването на бившия здравен министър от Реформаторите в правителството Борисов -2 Петър Москов.

По отношение на въпроса, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров се връща на бял кон, Москов определи като "гротеска", но беше лаконичен, че резултатът от изборите е такъв и изборът на хората е това - такъв формат на правителството.

Да сме направили повече, коментира Петър Москов по отношение на резултатите от десницата.

Най-голямото му притеснение по отношение на бъдещето е, че в парламента и правителството няма изявено проевропейско мнозинство. "Много се надявам да греша", допълни Москов.

По отношение на процесите в десницата, той коментира, че това е "връщане в окопите" и според него е естествено част от десните избиратели да гласуват при това положение за ГЕРБ като нещо сигурно и ясно. За провала на десницата на изборите на 26 март Петър Москов търси вината преди всичко в себе си - "Не съм бил достатъчно убедителен в това, че представителството е важно", заяви той и отново изказа съжалението си, че десните избиратели, 300 000 градски хора, са останали непредставени в парламента и управлението на държавата.

Реформаторът обаче заяви по въпроса за бъдещето на десните политически партии, че не желае да дава "рецепти веднага след като сме се избили в семейството".

"Да сме направили повече", посочи Москов и призна, че десните "настъпват мотиката и след една-две години забравят това".

Той изрази готовност обаче отново да участва в един бъдещ смислен разговор за представителство на градските хора и начините, по които десницата трябва да отстоява политическите цели.

По въпроса за отмяната от съда на въведената по време на неговото управление "пръстова идентификация" за прием в лечебни заведения, Петър Москов заяви, че това е било напълно безплатно за българските граждани и че с отмяната просто Здравната каса ще продължи да се източва.

"Отменено е едно работещо решение, което спестява. 200 - 250 млн. лева ще струва това на всички нас, а източванията на Здравната каса ще продължат", отсече бившият здравен министър.