Транспортният министър Ивайло Московски проведе двучасова среща с представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Срещата приключи със споразумение по три теми.

Припомняме, че превозвачите се готвеха за протести заради положението в сектора.

Основните теми са свързани с борбата със сивия сектор и нерегламентирания превоз на пътници, обясни Московски, цитиран от БиТиВи. Някои от засегнатите въпроси ще бъдат обсъдени на среща с МВР шефката Румяна Бъчварова, финансист номер едно Владислав Горанов и социалния министър Ивайло Калфин.

Председателят на Национално сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова определи като ползотворна срещата с министър Ивайло Московски. Поставени били срокове за реализирането на мерките. Все още нямало яснота дали ще се състои планираният за 26 април национален протест в София.

Предстои да бъде направен бърз преглед на националната транспортна схема. Ще бъдат коригирани дестинации, спирки, както и места за качване в автобусите. Корекциите ще бъдат такива, че превозвачите и пътниците да бъдат доволни. Работата по новата организация започва от следващата седмица. В нея ще влезе и БДЖ.

От БАН са изработили математически модел за нова транспортна схема. Транспортният министър смята, че проблемът в момента е заради областните и общински схеми. Те не се съобразявали с националната транспортна схема и това водело до конфликти. Не помагал и фактът, че все още се плаща винетка, а не тол такса според изминатото разстояние.

Новата категоризация на автогарите е втората тема. Тя трябва да бъде направена за един месец. Следващите два месеца ще се използват за изработване на ценообразуването.

Законодателни и нормативни промени, които да помогнат за транспорта на общинско ниво. Ивайло Московски обяви, че ще бъде наложен мораториум върху форсмажорните обстоятелства, при които общините сключват договори с превозвачи. Така те прескачали Закона за обществените поръчки.

Московски смята още, че трябва да има нормативни промени и шофьорът изцяло да поема отговорността, а не превозвачът, както е сега. Той е на мнение, че трябва да се затворят и сайтовете за споделено пътуване.