нона караджоваЗа година и половина постигнахме добро ниво на управление по Оперативна програма „Околна среда". Това заяви екоминистърът Нона Караджова пред депутатите от ресорната комисия.

Тя се похвали и с писмото на Дирк Анер, директор на главна дирекция „Регионална политика" към ЕК. Той изразява задоволство от работата на МОСВ и според когото грешките от миналото са преодолени.

Общият размер на средствата по ОПОС е 3,5 млрд. лв. Към момента са договорирани над 1,2 млрд. лв. или 35% от бюджета на програмата. Разплатените средства възлизат на 277 млн. лв.

В сектор „Води" са сключени 99 договора за техническа помощ, 26 договора за инфраструктура, 7 договора за подготовка на строителство. Успешно изпълнените договори за техническа помощ са 20. За строителство на ВиК мрежа са предвидени 600 млн. лв. Подадени са проекти за сектора от 13 български общини за 340 млн. лв.

От екоминистерството се надяват към юни да има одобрени проекти. 850 млн. лв. са средствата, предвидени за подготовка на строителство, като с общини са сключени договори за 257,3 млн. лв. Съвсем скоро ще бъдат одобрени проекти за още 120 млн. лв. Предстои да бъдат отворени процедури за 20,5 млн. лв., насочени към басейнови дирекции.

В сектор „Отпадъци" по програмата се изпълняват 26 договора за 16,7 млн. лв. В сектор „Биоразнообразие" се изпълняват 27 договора за 55 млн. лв.

Ековедомството прогнозира до края на 2011г. да се разплатят 304 млн. лв. по оперативната програма, а общият размер на договорираните проекти да възлезе на 1,688 млрд. лв.

В началото на днешното заседание министър Нона Караджова покани депутатите от комисията на биококтейл в резиденция „Лозенец" на 6 юни по случай Световния ден на околната среда. Тогава ще бъдат връчени благодарствените призове към представителите на бизнеса и общините за различни техни инициативи.