Екологичното министерство с консервативен подход при прегледа на административните режими с цел намаляване на тежестта за гражданите и бизнеса.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговари на актуални въпроси от депутатите в Комисията по околната среда и водите.

Нено Димов заяви, че административната тежест в сферата на околната среда и водите за малките и средни предприятия ще бъде облекчена. За микро и малките компании може да се въведе принципа на мълчаливото съгласие. Ще се прецени също дали за тях могат да отпаднат тежките процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), посочи министър Димов.

Той обясни, че вече се работи с работодателските организации за преглед на административните процедури в МОСВ с цел намиране на решения за облекчаване на бизнеса. От тях вече постъпват предложения и идеите се обсъждат.
Министърът уточни, че има административни процедури, които са ангажименти по европейски директиви и регламенти и няма как да бъдат премахнати.

Първият от въпросите на депутатите бе този на ексминистъра на екологията Ивелина Василева и председател на комисията за изисканите от министър-председателя спешни мерки за справяне с бюрокрацията. Ивелина Василева подчерта, че МОСВ и неговите подразделения имат отношение към инвестиционния процес. Министър Нено Димов заяви, че вече са проведени срещи с работодателски и неправителствени организации. Той бе категоричен, че МОСВ има възпираща функция и спазването на режимите гарантира опазването на околната среда. По думите му все пак е важно да бъдат извадени пред скоби микро и малките предприятия, за които по-скоро да бъде въведен принципът на мълчаливото съгласие. Министър Димов каза още, че има ангажименти, които представлявали част от европейското законодателство, които няма да бъдат докоснати. Все пак той бе категоричен, че МОСВ ще работи за въвеждане на максимален брой електронни услуги, което по думите му е и ключ към опростяване на процедурите.

"Специално в сферата на околната среда и водите трябва да бъдем максимално консервативни", коментира министър Димов. Той отстоя тезата си, че е по-важно да бъдат предприети правилните действия преди да се предприемат каквито и да било законодателни промени. "За мен ключово е да подходим по-консервативен начин", настоя Димов и изтъкна, че човешката грешка в околната среда не се възстановява лесно.

Явор Божанков от ПГ "БСП за България" отправиха въпрос относно качеството на атмосферния въздух, за което има наказателна процедура срещу България.

Министър Димов увери, че в момента по ОП "Околна среда" има средства, насочени към опазване чистотата на въздуха в размер на 115 млн. лв. Така предстои общините да представят своите актуализирани планове за опазване и подобряване качеството на въздуха.

Министър Нено Димов заяви, че се мисли за подмяната на отоплителните тела с по-ефективни и целесъобразни, които да могат работят и с друг вид гориво, освен твърдо. "Надали с ресурсите, които разполагаме можем да удовлетворим нуждите на тези 57% от населението", коментира екоминистърът по отношение на енергийните помощи. По думите му фокусът е индивидуалното потребление в градовете, в които има най-сериозно превишаване на нормите за чистота на въздуха.

Явор Божанков изтъкна, че е против всякаква логика фактът, че данъка на един нов автомобил е много по-висок отколкото за стар такъв. Той посочи, че така се стимулира населението да купува стари автомобили.

Относно отпуснатите от правителството 14 млн. лв. за утилизиране на опасните отпадъци в химическия промишлен комплек на Девня стана ясно, че въпреки, че не е задължение на Министерски съвет, правителството е отпуснало средства за решаването на проблема, който датира от края на 90-те години. Очаква се да бъде направена обществена поръчка за утилизирането на отпадъците. Такава възможност съществувала във Франция.