Референдумът по инициатива на Слави Трифонов ще се състои. Това обяви парламентарната шефка Цецка Цачева в интервю за БиТиВи. Тя обаче не посочи дата. Цачева смята, че допитването трябва да се проведе преди президентските избори.

Припомняме, че Инициативният комитет за провеждане на национален референдум, начело със Слави Трифонов, е събрал над 500 000 валидни подписа. Информацията е потвърдена от регионалното министерство, където се проверяваше подписката. Бе уточнено, че при над 670 000 събрани подписа, коректните записи са около 570 000. Сред невалидните най-много са тези с невалиден ЕГН.

Цецка Цачева коментира, че специално за задължителното гласуване хората трябва да бъдат чути преди изборите. Трябва първо да се допитаме до гражданите, за да може с оглед резултата, както се произнесат българските граждани, по този начин да се проведе и първият национален избор, който ще следва, аргументира се Цачева.

Тя смята, че шестте въпроса не бива да се редактират. Трябвало единствено да се съобразят с това дали отговарят на конкретни условия в закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това било нужно, тъй като там имало изисквания по кои въпроси е компетентно обикновено Народно събрание да се произнася и да допусне референдум, обясни Цецка Цачева.

Тя отбеляза, че по закон президентът насрочва референдума. Имало обвързващи срокове в изборния кодекс и в закона за прякото участие.

Относно „Панамските документи” Цецка Цачева смята, че депутати от ГЕРБ няма как да излязат в тях. ГЕРБ била нова партия, а натрупаните средства се отнасяли към по-ранен период от първите години на демократичното ни развитие.

Във връзка с проектозакона за МВР Цачева е категорична, че той ще влезе в пленарна зала. Последната дума била на народните представители, заяви Цачева, след като вътрешната парламентарна комисия не прие проекта. Предстояло още две комисии да се произнесат по него. До внасянето му в пленарна зала щели да се проведат допълнителни разговори, а съображенията на депутатите от вътрешната комисия можели да се вземат предвид между първо и второ гласуване.