Министерството на правосъдието стартира обществена консултация във връзка с проект на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа.

Сред поставените въпроси за обществено обсъждане са дали да бъде отменен институтът на запрещението за хората с ментални увреждания, какви са мерките за подкрепа и гаранция, че хората с увреждания могат да упражняват правата си самостоятелно.

Те са публикувани на сайта си на Министерството на правосъдието и на портала за обществени консултации http://www.strategy.bg/.

Проект на ЗФЛМП е одобрен от Министерския съвет през август 2016 г. след поредица от публични обсъждания и кръгли маси с участието на магистрати, народни представители, неправителствени организации на лица с интелектуални затруднения и психични проблеми, международни и български експерти в областта на правата на хората с увреждания и др. специалисти.

В 43-то Народно събрание той бе подкрепен на първо четене от няколко комисии, но поради предсрочното прекратяване на пълномощията на 43-то Народно събрание той не бе внесен в пленарна зала.

С оглед на предвидените в законопроекта множество изменения и допълнения в други нормативни актове, е необходимо провеждането на консултации със заинтересованите лица преди изготвянето на проекта.