Над 94% от финансовия ресурс на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. (ОПРР) е договорен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Става въпрос за сумата е 2,96 млрд. лв. Реално разплатените средства са 67% или 2,109 млрд. лв.

Информацията бе обявена и от Деляна Иванова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата по време работна среща за обсъждане на резултатите от оценката на въздействието на ОПРР 2014 - 2020 и подготовка на новата програма "Развитие на регионите 2021 - 2027" в Ботевград.

По думите й ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 се реализира успешно и това се потвърждава от резултатите. Деляна Иванова заяви, че са сключени 761 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП), като 293от тях са в процес на реализация, а изпълнението на останалите 468 е приключило.

Тя добави, че в оставащите по-малко от 2 г. до края на периода, ще се мобилизират всички отговорни лица по изпълнение на проектите, за да достигнат напълно целите на програмата.

Зам.-министърът отбеляза, че през последната година е имало сериозни предизвикателства по изпълнението на ОПРР 2014 - 2020 г. и затова през последните два месеца са положени максимални усилия, за да се ускорят темповете на изпълнение и разплащането.

Деляна Иванова отбеляза, че във фокуса на Управляващия орган са нарастващите цени на строителните материали, като се търси механизъм за компенсиране.

10 големи общини ще са бенефициенти по програмата за регионално развитие

10 големи общини ще са бенефициенти по програмата за регионално развитие

Очаква се бюджетът да надхвърли 3,1 млрд. лева

Едновременно с изпълнението на настоящата регионална програма усилията са насочени и към структурирането и стартирането на новата Програма "Развитие на регионите" за периода 2021-2027 г. Подготовката ѝ е на финален етап.

"Стартираме новия програмен период по-опитни и по-мотивирани, най-вече със съдействието на нашите партньори", коментира заместник- министърът.

В оперативната програма до 2027 г. новост ще е прилагането на регионален подход и изпълнението на интегрираните териториални инвестиции. "Така целим постигане в значителна степен на процеса по децентрализация при вземането на решения за реализиране на приоритетни инвестиции на целевите територии, добави Иванова.

"Всички региони в страната ще получат по-целенасочена и ефективна подкрепа чрез проектите по Програма "Развитие на регионите", увери Ангелина Бонева, главен директор на Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие" в МРРБ.

"Изработваме Национална карта, която ще ни покаже всеки регион от каква инфраструктура се нуждае - пътна, социална, здравна, която ще се съчетава и с подхода "отдолу-нагоре". Разработват се и по-точни индикатори, които да проследяват ефективността на проектите и инвестициите", заяви Бонева. Тя допълни, че общините, като основни партньори на ОПРР, ще имат достъп до средства за подобряване на административния капацитет, съгласно картата на нуждите на регионите. Обучението на експертите ще е в сътрудничество с международни партньори.

Обсъдиха ремонтите на общински пътища да се финансират по нов Фонд за регионално развитие

Обсъдиха ремонтите на общински пътища да се финансират по нов Фонд за регионално развитие

11 600 км общински пътища са в плачевно състояние