Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация (ЗГР) предвижда гражданите, които не притежават жилище или не могат да представят изискваните документи за адресна регистрация като документ за собственост или за ползване на имот, договор за наем и др., да могат да заявяват адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на "служебен адрес".

Законопроектът е изготвен от междуведомствена работна група с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на правосъдието (МП), Министерството на електронното управление (МЕУ), администрацията на националния омбудсман, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ_, неправителствени организации и адвокати.

Предвижда се "служебният адрес" да бъде в недвижим имот - общинска собственост, който да се определя със заповед на кмета на съответната община, съобщиха от МРРБ.

Променените предвиждат също да могат да се регистрират на "служебен адрес" гражданите със заличена адресна регистрация заради подаден сигнал от собственик за извършена регистрация в имота му, както и хора, регистрирани на адреси, които са заличени от Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси, тъй като адресът описва празно дворно място или сградата е негодна за живеене. Същите права са предвидени и за българските граждани, пребиваващи трайно в чужбина, които нямат собствен имот на територията на България.

Според МРРБ нововъведението ще помогне на много хора, изпаднали в тежко положение, тъй като без постоянен адрес не могат да притежават валидна лична карта и да ползват основни граждански права, както и социална и образователна помощ. От министерството допълват, че например липсата на документ за самоличност от страна на родилка е причина новородено да не може да се регистрира пред официалните органи.

Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и на интернет страницата на министерството в раздел "За обществено обсъждане".

Необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес в малки населени места преди вота

Необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес в малки населени места преди вота

Регионалният министър Андрей Цеков сезира за казуса премиера Николай Денков