На стартовата права са инвестиции в размер на 1,2 млрд. лв. в изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и др., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Реализацията им ще започне в началото на 2019 г.

ВиК дружествата трябва да подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

Фандъкова иска още 400 милиона за канализация

Фандъкова иска още 400 милиона за канализация

Над 2 млрд. лева трябват, за да се изгради канализация в цяла София

Министерството на околната среда и водите определи 23 април 2019 г. като краен срок за подаване на проектите. Очаква се първите формуляри за кандидатства да бъдат внесени в МОСВ още през февруари.

Пет от Регионалните прединвестиционни проучвания вече имат зелена светлина от JASPERS (консултант на ЕК, ЕИБ и ЕБВР по големи инфраструктурни проекти). Това са проектите на Видин, Враца, Стара Загора, Перник и Ямбол.

До две седмици положително становище се очаква да получат и проучванията на Кърджали, Пловдив и Русе.

Проблем с канализацията мъчи жителите на Мартен от 30 години

Проблем с канализацията мъчи жителите на Мартен от 30 години

При всеки дъжд десетки къщи се наводняват

Проектите ще се изпълняват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент жители, като от подобрената инфраструктура ще се възползват над 2 млн. българи.

Определените за изграждане ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции за питейни води и отпадъчни води, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и др.

Всевъзможни боклуци задръстват софийската канализация

Всевъзможни боклуци задръстват софийската канализация

Изграждането на канализацията започва през август 1897 г.

Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчки. Първата от тях е за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен.