Правителството одобри отпускане на допълнителни средства за 2017 г. по бюджетите на четири институции и на една община. Допълнителни пари ще получат Министерския съвет, на Държавната агенция "Електронно управление", на Комисията за защита на конкуренцията, на Комисията за защита от дискриминация и община Варна, съобщиха от пресцентъра на МС след днешното заседание на кабинета.

По бюджета на Министерския съвет допълнителните средства са в размер на 810 хил. лв. От тях 500 хил. лв. са във връзка с изплатени обезщетения вследствие на извършените през тази година структурни промени в състава на правителството и на областните администрации. Осигуряват се и 310 хил. лв. за извършване на строителни дейности в Бачковския манастир "Успение Богородично", свързани с отвеждането на дъждовни води извън района на църковната сграда.

Одобрени са допълнителни разходи в размер на 500 хил. лв. за Държавната агенция "Електронно управление" във връзка с обявяването на конкурси и назначаването на служители на свободните длъжности в Агенцията.

На Комисията за защита на конкуренцията се предоставят 230 100 лв. за ефективен подбор на висококвалифициран персонал. По бюджета на Комисията за защита от дискриминация се одобряват средства в размер на 125 хил. лв. за изплащане на обезщетения по Кодекса на труда на членовете на Комисията от мандат 2012-2017 г.

По бюджета на община Варна се предоставят средства в общ размер на 85 млн. лв., разпределени за изграждане на бул. "Васил Левски" в участъка от ул. "Подвис" до ул. "Девня" и за изграждане на пробив на бул. "Сливница" от бул. "Ян Хунияди" до бул. "Атанас Москов".

С Постановлението се цели гарантиране на финансово обезпечаване на законово възложените функции и дейности на първостепенните разпоредители с бюджет и за подобряване на пътната инфраструктура на един от най-големите градове на територията на страната, се мотивират от МС.

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017.