Министрите от третия кабинет "Борисов" одобриха отпускането на 53,4 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на МС.

За Министерството на отбраната се отпускат 23 млн. лв. За поддръжка на хардуера на комуникационните, информационните и навигационните системи на летища на Военновъздушните сили - 20 млн. лв.

За строително-ремонтни дейности са отделени 2 млн. лева. За ремонт на административната сграда на служба "Военна информация" са предназначени 1 млн. лв.

Парите за ВВС се осигуряват за сметка на предвидените пари за летателната годност на изтребителите МиГ-29 - процедура, която беше спряна поради обжалване от трета страна, уточняват от МС.

Припомняме, преговорите за удължаване на ресурса на 15 изтребителя МиГ-29 с компанията-производител бяха отменени заради жалба от украинска фирма, която няма лиценз за подобен ремонт и документите й са некоректно подадени. Междувременно стана ясно, че от Нова година и военнотранспортните ни самолети Спартан се нуждаят от ремонт.

МС отпусна 19 млн. лева за удължаване ресурса на изтребителите ни МиГ-29

МС отпусна 19 млн. лева за удължаване ресурса на изтребителите ни МиГ-29

Това е вторият транш за тази година, първият бе за 9 630 000 лв.

За ремонт във висшите военни училища се отпускат 28 млн. лв. Военна академия "Г. С. Раковски" получава 7 млн. лева, за Националният военен университет "Васил Левски" - 16 млн. лева, и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" - 5 млн. лева.

В същото постановление на МС са предвидени и пари за рехабилитация на общинската пътна мрежа на община Елин Пелин на стойност 1 млн. лв. Такава сума е одобрена и за възстановяване и рехабилитация на улици в Златарица и в село Горско ново село.

На община Аксаково се предоставят 400 000 лева за придобиване на последните три етажа от административната сграда на кметството.

Постановлението на Министерския съвет е прието неприсъствено на 22 декември, но бе публикувано на 29 декември.