Украинската държавна компания "Укроборонпром" от холдинг "Украинмаш" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията решението на министерството на отбраната да преговаря с РСК МиГ.
Обжалването бе в деня, за който бяха насрочени преговорите с РСК МиГ за удължаване на ресурса на 15 наши изтребителя МиГ-29. Жалбата е срещу решение №129 на Министерството на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29, съобщиха от Министерството на отбраната.

Решението на МО осигуряваше поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29 за срок от 4 г. срещу 82 млн. лева. В заданието изрично бе посочено, че министерството на отбраната избира процедура на пряко договаряне с РСК "МиГ", защото руското дружество единствено притежава лиценз, произвежда оригинални резервни части и разполага със способности да ремонтира и удължава експлоатацията на изтребителите МиГ-29.

От МО отложиха преговорите за удължаване ресурса на изтребителите ни МиГ-29

От МО отложиха преговорите за удължаване ресурса на изтребителите ни МиГ-29

Отлагането е с два дни

Благодарение на жалбата от украинската държавна компания и блокираната процедура се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация. Определените за ремонта пари се връщат в държавния бюджет. Ще бъдат необходими минимум 3 - 4 месеца за осигуряване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети, заяви военният министър.

Украинската фирма "Украйноборон пром" няма лиценз, няма способност да извърши подобни ремонти, заяви пред медиите военният министър Красимир Каракачанов.
На практика това, което е извършила, е опит за саботаж срещу решението на МО да ремонтира самолетите си. Тя е направила договор за пряко договаряне с РСК МиГ за ремонта, уточни Каракачанов.

Фирмата, която обжалва решението на МО, не е внесла такса за разглеждане. Няма и преведена регистрация на български език. Няма никакви данни дали подписалите жалбата лица са с тази представителна власт, обясни Каракачанов.

Процедурата за ремонта и поддръжката на МиГ 29 спира заради обжалване

Процедурата за ремонта и поддръжката на МиГ 29 спира заради обжалване

Оттеглено е и сключването на договор за изграждане на двата многофункционални патрулни кораба

По процедура, от КЗК трябва в 3-дневен срок да изискат от украинската фирма да коригира неточностите. "Комисията може да се събере най-рано на 28 декември. Дори да постанови, че отхвърля жалбата, следва обжалване във Върховния административен съд. Това на практика прави невъзможно използването на средствата от бюджета, които трябваше да бъдат изразходвани в края на годината", обясни Каракачанов.

"Тепърва ще изясним какви са причините - дали зад това действие се крият политически мотиви или икономически на онези, които се почувстваха неприятно изненадани от решението на МО да не търси посредници за разлика от всички досегашни сделки по отношение на МиГ", обясни Каракачанов. Надявам се компетентните органи да си свършат работа, но това ни връща с 3 месеца, поясни военният министър.

По предварителна информация тази жалба се очакваше, заяви военният министър Красимир Каракачанов. На миналото заседание на МС бяха гласувани 19 млн. лева, а на днешното трябваше да бъдат гласувани още 22 млн. лева. Искахме да сключим договор с фирмата-производител за поддръжка и ремонт на произведените от нея самолети.

Същата фирма обжалва преди 3 месеца договора на МО с ТЕРЕМ за ремонта на хеликоптера Ми-17 и по същия начин спря процедурата. За мен това е саботаж, защото от компанията много ясно осъзнават, че няма как на тях да им възложат договора, тъй като нямат лиценз и способности да го извършат, допълни Каракачанов.

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

МТГ "Делфин" АД имала споразумения с 5 водещи световни компании

Докато ръководството на МО успее да реагира на жалбата от украинската компания, в 09.00 часа днес, 20 декември, е депозирано писмо от българската фирма, избрана да строи двата ни патрулни кораба.

От МТГ "Делфин" съобщават, че се оттеглят от преговорите и подписването на договора за реализация на инвестиционен проект "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб".

Мотивът им е намалената с 20% стойност на проекта. Причината е, че от 1 януари 2017 г. бе въведено ДДС върху всички военни сделки. Още тогава беше известно, че определената от парламента сума от 820 млн. лв., реално се намалява със 164 млн. лв. и чуждестранните компании се оттеглиха. Остана само българската, която бе определена за отговаряща на изискванията.