Министерски съвет прие Закона за правната помощ по Плана за развитие и устойчивост. Приетите промени предвиждат нейното разширяване чрез увеличаване на кръга от хората и използването й.

"Така никой не може да бъде лишен от правосъдие, ако е жертва на насилие и трафиканти", поясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков на брифинг след заседанието на кабинета.

"Законът е важен за интересите на правосъдието, в много от процесите защитата е задължителна и без нея не може да се защити производство", каза той. Досега правната помощ можела да се ползва от съда, а МС предлага да се ползва, включително пред администрацията, за да помогне на уязвимите за получаване на документи, за оспорване на решения пред институции. Към кръга от лицата се добавят лицата с увреждания, които са получили временна закрила и лица, навършили 21 г.

МС приема и Законопроект в синхрон със Закон на ЕС за прояви на фобии и насилие, като се прилага подход при отвличане, обида, оскверняване. Кабинетът предлага наказателна отговорност по Закона за комунистическия режим.

"Ако не се приемат законопроектите - страната ще се санкционира по наказателни процедури и ще загуби пари по Плана за устойчивост", каза Зарков в заключение. Следващата седмица ще се приемат още законопроекти.

ДБ внесе 8 законопроекта и решение за военна подкрепа на Украйна

ДБ внесе 8 законопроекта и решение за военна подкрепа на Украйна

Това се случи няколко минути след конституирането на 48-ото НС