Промени в Постановление № 136/2015 г. за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики приеха министрите от кабинета "Борисов-3", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Според тях членовете на Гражданския съвет към Националния съвет се увеличават от 9 на 11, като се предвижда освен представители на неправителствени организации, в него да могат да участват сдружения, представляващи малките и средните предприятия и представители на работодателските организации.

С промените се създават и правила за преместване на членовете на Гражданския съвет. Целта е прозрачност, равнопоставеност между членовете и кандидатите за членове и приемственост в състава и работата на съвета по антикорупционни политики.

Разширява се и съставът на самия Национален съвет. Членове на Съвета ще бъдат и заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и заместник-председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС).

Съветът ще провежда заседанията си на четири месеца, а извън този срок той ще може да бъде свикван от председателя по негова инициатива или по предложение на трима негови членове или на две трети от членовете на Гражданския съвет.