Министерство на туризма обработва огромен масив от данни на участниците по първата Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила, съобщават от пресцентъра на МТ. Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата.

Целта е да няма ощетени хотели, настанили украински бежанци.

Контролът се осъществява чрез списъци, предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и Национална агенция за приходите. До 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките. Това обстоятелство изиска допълнителни проверки.

Документите за плащане са подготвени от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване.

Министерството на туризма се отнася с изключителна отговорност към извънредната ситуация, в която се налага да работи. Забавянето не се дължи на субективни причини, категорични са от МТ.

Припомняме, че МС отпусна сумата от 4 900 000 лева на МТ, за да покрие разходите на хотелите за настаняването на украинските бежанци.

1/3 от украинските бежанци у нас са настанени в хотели

1/3 от украинските бежанци у нас са настанени в хотели

66% от анкетираните искат да започнат работа веднага