Механизъм за ръст на минималната работна заплата е изготвило МТСП, като три варианта са изпратени в Министерство на финансите. Единият е одобрен. Предстоят разговори със социалните партньори. Това стана ясно на брифинг на министър Георги Гьоков в подопечното му министерство.

Министрите на БСП започват серия от отчети, а първият бе именно на Георги Гьоков. На брифинга на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, която дойде в Министерство на труда и социалната политика, за да присъства на първия такъв отчет.

За нас социалната политика бе абсолютен приоритет, като в центъра на управлението бяха слабите и уязвимите, каза тя. С З.22 милиарда лева са подкрепени семействата и пенсионерите. Бяхме социалния стълб в управлението, изтъкна Нинова.

Сега са постигнати много неща, за които левицата се борила 10 години. Цени, инфлация, доходи, ще са темите, по които левите ще преговарят за съставяне на правителство.

Социалният министър Георги Гьоков отчете, че броят на безработните продължава да намалява. С 10 777 са намалели безработните за година. Позитивна е тенденцията при младежката безработица. С 50 милиона лева бяха увеличени средствата за безработица, както министърът отчете и че мярката 60/40 е удължена до края на юни. Над 330 000 безработни са запазили работа. 710 лева е вече минималната работна заплата. Пенсиите също са увеличени. 467 лева е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. 669 лева ще достигне средната пенсия. От октомври над 715 000 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите, обяви Георги Гьоков.

МТСП отечете и редица мерки в социалната закрила и социалните помощи. Министърът предприема мерки за енергийните помощи по 20 лева месечно или допълнително 100 лева за целия отоплителен сезон. Програмата е разширена и още 50 000 души допълнително ще получат помощ за отопление.

Георги Гьоков си поставя добра оценка за свършеното. Той не изпитвал напрежение кой ще е следващият социален министър стига да продължи започнатото.